OBNOVA INTERIÉRU PRVOREPUBLIKOVÉ VILY, PRAHA

OBNOVA INTERIÉRU PRVOREPUBLIKOVÉ VILY, PRAHA

 

Klienti zakoupili již zrekonstruovaný dům v klidné části Prahy, který byl původně rozdělen na více bytových jednotek. Zadání pro designérku bylo vytvořit nadčasového interiéru s použitím přírodních materiálů a vyvarovat se jakýchkoli moderních výstřelků. Designéra vybrala do interiéru kvalitní materiály a vybavení, které doplnila exkluzivními světly.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Anna Lacová, www.annalacova.cz)

Prezentovaný návrh zahrnoval interiérové řešení rodinného domu, který klienti koupili jako již zrekonstruovaný objekt prvorepublikové vilky v původní zástavbě na Praze 6. Návrh tedy neřešil hlavní dispoziční členění domu (pozice schodiště, pozice krbu, otvory v nosných stěnách, základní členění místností, atd.) ani exteriér domu. Návrh zahrnoval dílčí úpravy daných dispozic dle potřeb klienta, materiálové řešení a interiérové vybavení včetně návrhu osvětlení.

Dům byl koupen pro trvalé bydlení 5 členné rodiny s malými dětmi. Klienti požadovali velký společný obytný prostor s jídelnou a navazující kuchyní. Ložnici s vlastním zázemím a samostatnými šatnami pro rodiče a dětský pokoj v jejím sousedství. Pro hru dětí pak bylo vyčleněno podkroví, které není dokumentováno fotografiemi. Suterén domu je rezerva s apartmánem pro návštěvy, ale tento také není součástí prezentace. Klienti požadovali nadčasový interiér s použitím tradičních přírodních materiálů. Nepotrpí si na prvky, které jsou aktuálně módní či výstřední, spíše kladou důraz na kvalitu zpracování a použité materiály.

Celková plocha domu je cca 358 m2, část prezentovaná v soutěži je 217 m2 v rámci dvou podlaží.

Návrh se snaží respektovat historii domu a nenásilně promítnout některé dobové prvky a materiály, které původní dům mohl obsahovat do jinak moderního ztvárnění vybavení. Dům byl před zahájením v dezolátním stavu a po četných stavebních úpravách, takže se z něho zachovalo původní jen vnitřní lité schodiště. Klienti dům koupili jako zrekonstruovaný a proto již nebylo možné volit barvu oken, případně použít repliky původních oken špaletových, které se ani nedochovaly. Dle mého názoru by bílá okna více odpovídala celkové koncepci návrhu, ale toto byl neměnný fakt. Návrh tedy alespoň pracoval s bílými dveřmi, zde oproti předpokládaným původním bezfalcovými.

Dům původně obsahoval více bytových jednotek a tomu odpovídalo i vnitřní schodiště, bylo klasického schodišťového typy z litého taracca, které bylo ale dost poničené a nijak dekorativní. Opatřilo se proto nášlapy z dubové třívrstvé podlahy, která je jinak použita ve zbytku interiéru, aby zcela ale nezaniklo v původní formě zcela, část podstupnic je přiznána v původním materiálu, také zábradlí je původní, četné nátěr byly opískovány a dřevěné původní madlo ponecháno v přírodní barvě.

Přízemí domu zahrnuje vstupní část s WC a prostorem na kabáty, ze zádveří se vchází do velkého obývacího pokoje s centrálním krbem, z něho navazuje kuchyně s jídelnou. Na opačné straně prostoru je pak o 2 stupně níže část s posezením u TV, která byla celá řešena jako přístavba k původní hmotě domu a má velké celoprosklené stěny se vstupem na terasu.

Při vstupu do obývacího pokoje je pak původní centrální schodiště do všech pater domu. V prvním podlaží jsou ložnice s koupelnami a WC. Děti i rodiče mají koupelny samostatné.

Podlaha byla realizována třívrstvou podlahou v přírodním dubu s olejovou úpravou povrchu. Stěny byly ponechány bílé a doplněny pouze originálními obrazy a dekorativním osvětlením. Nábytek v rámci interiéru byl mimo několika kusů sedacího nábytku navržen jako atypy a vyroben truhlářem dle mého návrhu. Použité materiály jsou bílý lak mat a dýha ořech. Toto materiálové řešení se prolíná celým domem. Koupelny byly obloženy travertinovým kamenným obkladem a doplněny opět atypickým nábytkem v kombinaci bílá/ořech. Potahy sedacího nábytku a stínění oken je ve světlých přírodních barvách, které jen nenásilně rámují pěkné výhledy do okolní zeleně. Soliter čtecího křesla v modré barvě, reaguje barevně na dominantní modrý originál obrazu u krbu.

Interiér kromě originálních obrazů doplnila exkluzivní světla a lustry, fungující zde i jako dekorativní prvky a umožňující proměnlivé světelné atmosféry v rámci místností. Řadu obrazů již klienti měli, ale v rámci návrhu ložnice rodičů došlo i k vytvoření originálu určeného přímo pro daný interiér, kde originální osobitá olejomalba doplnila posuvné dveře vedoucí do šatny.

04.03.2017