REKONSTRUKCE DOMU Z 20. LET MINULÉHO STOLETÍ

REKONSTRUKCE DOMU Z 20. LET MINULÉHO STOLETÍ

 

Zadáním projektu byla rekonstrukce rodinného domu z 20. let minulého století na okraji velkoměsta a zároveň návrh a realizace interiéru. Cílem bylo zachovat původní kouzlo starého domu a provést jen takové změny, které byly nezbytně nutné k pohodlnému žití čtyřčlenné rodiny. Interiér odpovídá životnímu stylu majitelů, odráží se v něm láska k přírodě, cestování i umění.
(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. Ivana Goodová, 2i Atelier, www.2iatelier.cz)

K nutným zásahům patřila změna dispozic především v přízemní části domu, kde rozvržení místností bylo zcela nevyhovující a nefunkční. Některé příčky byly vybourány, jiné přistavěny. Tzv. zimní zahrada byla otevřena do prostoru a stala se nedílnou součástí hlavní obývací zóny. Vybouráním příčky mezi dvěma hlavními pokoji vznikl velký otevřený obytný prostor, který plní funkci kuchyně, jídelny a relaxační zóny.

Významným stylotvorným prvkem je strop z původních dřevěných trámů, který byl objeven až během rekonstrukce, kdy bylo neplánovaně nutné přistoupit k rekonstrukci všech podlah v patře domu. Majitelé jsou milovníky přírodních materiálů ve všech jeho podobách, nejlépe s žádnou nebo minimální povrchovou úpravou a úplně nejlépe se známkami předchozího používání. Bylo tedy jasné, že luxusní kuchyňská linka z katalogů kuchyňských studií zcela určitě není to, po čem by obyvatelé tohoto domu toužili.

Navrhli jsme tedy netradiční kuchyni, jejímž dominantním prvkem je velké zrcadlo ze starých továrních oken a kuchyňský pult vyrobený na míru ze starých kovových plátů. Zrcadlo kuchyňský prostor prosvětluje a zároveň poskytuje pohled na dění v místnosti za zády uživatele a výhled na terasu
a zahradu. Pracovní deska na lince je žulová, na pracovním pultu dřevěná, s přiznanými známkami předchozího užívání. Pult je usazen na železných kolečkách, která jsme k tomuto účelu hledali a nakonec našli v jednom z kovošrotů. Kuchyně je vybavená moderními vestavnými i samostatně stojícími spotřebiči. Majitelé si velmi pochvalují především dvě vestavné myčky, které bez velké námahy udržují kuchyňský prostor permanentně v čistotě, což je u kuchyní, které jsou součástí obytného prostoru, více než žádoucí.

Dům má ve všech prostorách, kromě koupelen, dřevěné podlahy. V přízemí jsme ponechali původní parkety, které jsme jen lehce zrenovovali. Záměrem bylo ponechat podlaze její původní ráz a nesnažit se zakrýt známky času, které ještě umocňují její přirozenou krásu. V horním patře byly vyměněny všechny podlahy za dřevěné.

V koupelně, která prošla celkovou rekonstrukcí, bylo potřeba zakrýt nevzhlednou šikmou plochu, pod kterou se nacházejí schody do sklepa. Navrhli jsme proto velkorysou dřevěnou skříňku se dvěma umyvadly, pod kterou se schody ukryly a která zároveň poskytuje i dostatek úložného prostoru.

Jedním z požadavků bylo propojit interiér s velkou zahradou, proto byla téměř všechna okna na jižní straně domu vyměněna za „francouzské dveře“ s přímým vstupem do zahrady.

Návrh interiéru vychází z životního stylu majitelů, prolíná se zde láska k přírodě, cestování, umění a designu. Byly použity téměř výlučně přírodní materiály, ať už nové, zrenovované nebo v původním stavu s přiznanými známkami opotřebení. Následovat bude návrh a realizace interiérů studentských pokojů a ostatních prostor v patře domu.

03.03.2016