REKONSTRUKCE 2,5 POKOJOVÉHO BYTU, BRATISLAVA

REKONSTRUKCE 2,5 POKOJOVÉHO BYTU, BRATISLAVA

 

Prostorný byt v cihlovém domě z 50.let měl dochované velké množství původních prvků – podllahy, okna, radiátory a vstupní dveře, které prostoru dávaly atmosféru. Požadavkem investora bylo vytvořit vzdušný a otevřený prostor se všudypřítomnou zelení a uměleckými díly.

(kategorie: rekonstrukce; autor: Ing. arch. Soňa Králiková, MIMOARCHITEKTI, www.mimoarchitekti.sk; autor a přihlašovatel: Ing. arch Jana Tartaľová a Ing. arch. Michal Tartaľ, ARCHHOLIKS, s.r.o., www.archholiks.com, www.interierdizajn.com)

V prostorném 2,5 pokojovém bytě, který se nachází cihlovém domě z 50. let, zůstalo zachováno množství původních prvků - podlahy, okna, radiátory a vstupní dveře, které mu dodávají atmosféru. Požadavkem investorů bylo vytvořit vzdušný a otevřený prostor.

Původní dispozice prošla drobnými úpravami - posunem otvorů a vytvořením nosné linie mezi kuchyní a obývacím pokojem, což dodalo interiéru pořádek.

Vstupní prostor je řešen jednoduše - úložným blokem na boty, solitérním věšákem, dominantu tvoří starožitné zrcadlo.

Kuchyni tvoří vestavěná linka a pohyblivý ostrov, který ze strany jídelního stolu, nabízí prostor na knihovnu. Linka je z větší části uzavřena, řešena v jednoduché hladké bílé barvě.  Jako akcent působí otevřená police z překližky a autorsky dotvořené obklady. Jídelní židle prošly renovací, jsou z ohýbané dubové dýhy a chromové nosné konstrukce. Svítidlo nad stolem má porcelánové stínidla a koresponduje svým charakterem s původní lampou, která je umístěna nad pracovním pultem.

Z kuchyně se vstupuje do koupelny, která je s ní opticky propojena podlahou a obklady. Dominuje jí černá mramorová deska pod umyvadlo a kulaté zrcadlo. Oknem pokoje původně určeného pro služku proniká do koupelny i denní světlo.

Druhá část bytu je opticky spojena původní vlysovou podlahou a nábytkem z překližky, která je upravena bílým přechodem do ztracena.  Akcenty v ložnici tvoří úchyty z loďařských lan na šatně v ložnici a monotónnost plochy narušuje také otevřená nika.

Obývací pokoj je řešen vzdušně, sedačkou s čistými liniemi a kombinací subtilních konferenčních stolků. Knihovna je umístěna ve vnitřním rohu místnosti a na druhé straně ji vyvažuje skříňka se zrcadlem a poličkou, kterou se rozhodli majitelé ponechat z původního zařízení interiéru.

Materiálové řešení:

Barevnost bytu je laděna do světlých tónů s jemnými barevnými akcenty. Stěny jsou bílé, nábytek je řešen kombinací bílé, překližky a bílým barevným přechodem. Prostor je věnován zeleni a uměleckým dílům.

V pokojích jsou zachovány dubové vlysy. Chodba a vedlejší prostory vedle kuchyně mají jednotnou hexanovou dlažbu šedé barvy. Koupelna a kuchyně mají na exponovaných plochách použity bílé obklady malých formátů, které jsou autorsky dotvořeny drobnými grafickými motivy.

03.03.2017