PROSTORNÝ RODINNÝ DŮM, KUNČIČKY U BAŠKY

PROSTORNÝ RODINNÝ DŮM, KUNČIČKY U BAŠKY

 

Prostorný rodinný dům se nachází nedaleko Frýdku-Místku. Prvotním přáním klienta bylo propojit exteriér domu s interiérem použitím obdobných barev, materiálů a dekorů. Celý dům byl vybaven ve stylu moderní Provence, který krásně zapadá do venkovského konceptu bydlení.

(kategorie: novostavba; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Lucie Videcká, TWINSDESIGN, www.twins-design.cz)

S klienty začala architektka spolupracovat ve chvíli, kdy stála hrubá stavba. Hlavním požadavkem klientů byly trvanlivé materiály, které nejsou závislé na každodenní údržbě. Klienti měli představu o materiálech, které chtěli použít, znali i jejich ceny, takže nebyli překvapeni, že krásný design něco stojí, dokázali ohodnotit kvalitu práce a materiálů. Do kuchyně investovali více (především do spotřebičů značky Miele), do něčeho se investovalo méně, např. bílý konferenční stůl z IKEA, kterou mají klienti také v oblibě. Opravdu se nepotřebovali prezentovat drahými materiály, kovy, či luxusním nábytkem. Jejich přáním bylo, aby cena odpovídala kvalitě. A šlo jim i mě o propojení funkčních místností s trvanlivými materiály a dostupnými designy.

Pokud jde o již zmíněné materiály ve všech větších prostorách (v předsíni, technických místnostech, v chodbě a v hlavním obytném prostoru s kuchyní) jsem navrhla do interiéru velkoformátovou šedou dlažbu na podlahové topení. Je praktická a snadná na údržbu. V soukromých pokojích je položen vinyl v dekoru dřeva, aby se tyto docela velké místnosti i pocitově pohledem na podlahu zateplily.

Hlavní obytbý prostor je opravdu velkorysý. Při vstupu do místnosti se vám otevře krov s odhalenými kleštinami, které Vás okouzlí. Už při první konzultaci jsme s klienty řešili, zda necháme kleštiny viditelné nebo je zaklopíme sádrokartonem. Já jim přesvědčivě doporučila, aby kleštiny ponechali odhalené, jelikož ty dodají domu jedinečný venkovský vzhled. Klienti se mnou souhlasili a strop nezaklopili. Jelikož předem nevěděli, že ponechají kleštiny jako pohledový prvek, bylo nutné vyhotovit nové kleštiny. Protože ty prvotní byly povrchově neopracované se zelenou impregnací. A proto se nechaly vyhotovit nové, které měly už povrchovou úpravu hotovou dříve, než se na místo zakotvily. Byly mořeny do odstínu dubu a umístily se o něco níže než původní kleštiny, které se po osazení nových demontovaly.

Dalším dominantním prvkem na čelní štítové stěně obývací části je rohový krb. V levé části krbu bylo možné vytvořit i niku na dřevo, která jde vidět, když klienti sedí u jídelního stolu. Tento krb je obložen stejnými úlomky kamene, jaké jsou použity na fasádě domu. Tímto se docílilo propojení exteriéru a interiéru. Zdi okolo krbu byly natřeny šedou barvou a tím dostala tato štítová stěna jasný výraz a tvoří dominantu místnosti.

Prostor jsem dispozičně rozdělila na levou - severní část, která se skládá z kuchyně a ostrůvku s napojeným na jídelní stůl a na pravou - jižní část, kterou tvoří obývací zóna.

Pravá část místnosti se skládá z prostorné sedačky s volně přemístitelným taburetem. Tuto pohovku vyrobila na míru firma Sedačky a Postele s.r.o., která má vzorkovnu ve městě Rudná u Prahy. Jako odkládací stolek jsem zde navrhla bílý stůl kragsta z IKEY. Aby tento prostor nepůsobil studeně, použila jsem na zem koberec se vzorem z Bonami, který má obdobný vzor jako tapeta za kuchyňskou linkou. Při vstupu do místnosti jsem za kratší částí pohovky navrhla nízkou knihovnu, která sousedí s pracovní zónou. Tu jsem vytvořila na míru klientce, jelikož pan investor má vlastní místnost jako pracovnu.

V levé části místnosti jsem navrhla velkorysou kuchyni. U zdi jsem vytvořila kompaktní bílou hmotu kuchyně, ve které jsem protlačila část této hmoty až ke zdi, a ta definovala pracovní plochu. Tento otvor jsem olemovala rámem v dekoru dřeva. Horní rám a spodní pracovní deska byly dány výškou okna. Nebylo snadné přijít na nápad zakomponování okna mezi bílou vysokou sekcí, ale nakonec se to podařilo a sama bych nevěřila, že to vypadá jako by to okno bylo v tomto prostoru plánované. Bílá sekce je členěna na jednotlivé funkce (vlevo: spíž, americká lednice, skříň na skleničky a nádobí; vpravo: pečící a mikrovlnná trouba nad sebou a další spíž). V této části pracovní plochy je umístěna varná deska a nad ní v horní skříňce stropní digestoř, která je vyvedena ven. Na stěnách vedle okna jsem chtěla použít obklad v provence dekoru, ale klientka si přála, aby zde nebyly žádné spáry, které by musela složitě čistit. Tak jsme nakonec vybrala tapetu s provence dekorem a před ní se umístilo čiré kalené sklo.

Naproti této vysoké sekci jsem navrhla bílý ostrůvek s pracovní deskou z umělého kamene (staron). Do ostrůvku je umístěn podsazený nerezový dřez a na desce jsou vybroušeny rýhy, které slouží jako odkapová  plocha. V této části je především technické zázemí kuchyně (myčka, tříděný odpad, saponáty, apod.). Naproti lednici je umístěna vinotéka. Jídelní stůl pro šest lidí je vytvořen jako hmota, která obklopuje již zmíněný ostrůvek. Tímto jsem docílila kompaktního vzhledu této části kuchyňské linky. Aby byl stůl stabilní a neprohýbal se, nosným prvkem pod stolem jsou jeklové profily, které se kotvily do ostrůvku.

Na zeď u lednice jsem klientům doporučila pověsit dva obrazy. Pan investor na to reagoval a donesl mi obraz, který dostal od kamaráda/umělce. Umělec, který tiskl originál obrazu už nežije a nebylo možné zhotovit podobný. Z tohoto důvodu jsem vybrala moderní plakát se stromy. Tímto jsem docílila zajímavého souladu mezi starou a novou grafikou. Klientům se tento nápad líbil a jsou především rádi, že jsem do interiéru zakomponovala i jejich obrazy.

Osvětlení interiéru jsem s klienty řešila delší dobu. Nakonec jsme se společně dohodli na třech visících světlech nad ostrůvkem a na „sousoší“ třech osvětlení nad jídelním stolem. Toto „sousoší“ vytvořilo zajímavý designový akcent v této části stolu. Nad konferenční stůl jsem navrhla závěsné světlo Moon, které působí vzdušně, jelikož propouští světlo a vrhá zajímavé stíny.

Hala je opravdu prostorná. Ocení jí především návštěvy, které se netísní v malém zádveří. U bílého botníku jdou dveře do místnosti, která slouží jako hlavní úložný prostor, kde jsou umístěny skříně, které často bývají v zádveří. Projektant jim navrhl tuto oddělenou místnost, se kterou jsou klienti nadmíru spokojeni. Tuto halu chcete-li zádveří jsem navrhla z IKEA. Jak jsem psala dříve, není nutné mít vše designové a drahé. Zvolila jsem zde černý kovový stojan, nástěnný věšák a příruční botník v nádechu provence, jak si klientka přála.

Prostor je doplněn o dvě korkové stoličky a velké zrcadlo. Sezení v hale by nemělo nikdy chybět. Ne každý je zvyklý se obouvat ve stoje. Na zeď za nástěnným věšákem jsem aplikovala jemnou tapetu se vzorem připomínající krajku. Primárně slouží k tomu, aby si klienti nešpinili bundy a kabáty o bílou výmalbu, ale je tam i z estetického hlediska, abych podtrhla moderní pojetí provence, které v tomto interiéru aplikuji. K této tapetě jsem umístila dekorace v podobě vzorovaného koberce, zeď za věšákem jsem doplnila o jedinečný obraz muže, který ukazuje směr kde máte jít. Tento obraz klienti už vlastnili, a zde se opravdu hodil.

U dispozice hlavní koupelny jsem se trochu potrápila. Prostor měl vypadat velkoryse, ale přitom funkčně. Při vstupu do místnosti jsem po pravé straně navrhla delší umyvadlo s odkládací plochou, které je tvořeno z jednoho kusu, pod ním jsou umístěné šuplíky na kosmetiku. V této koupelně jsem však neřešila větší množství úložných prostor, neboť se jedná o soukromou ložnici klientů, kteří mají vedle místnost – šatnu a v ní mají uložené ručníky, povlečení apod. Na druhé straně byl u okna projektantem navržen záchod. Toto místo mi přišlo jako dobře zvolené, a proto jsem zde toaletu ponechala. Toaleta je v zadní části koupelny a blízkost okna umožní snadné větrání koupelny.

Uprostřed koupelny jsem umístila samostatně stojící vanu a za ní směrem ke zdi sprchový kout. Mezi nimi je prosklená stěna sprchového zóny kotvená do stropu. Sprchová zóna je prostorná a to si klienti přáli. Nechtěli mít malý sprchový kout, kde by se cítili stísněně. I když je tato zóna otevřená, vzhledem k podlahovému topení, zde zima není. Z volně stojící vany před skleněnou zástěnou, je krásný výhled ven na okolní přírodu. Tímto umístěním vzniklo jedinečné relaxační místo. K vaně jsem umístila odkládací stoličku v antracitové barvě od Philipa Starka, která slouží k odkládaní kosmetiky, soli do koupele, apod. Koupelna je doplněna o antracitové až černé ručníky, o modré dekorace na umyvadlové ploše a o obraz s přírodní tématikou.

Na hlavní pohledovou stěnu jsem navrhla podélné obklady v dřevo dekoru, které prostor zateplily a koupelna dostala zajímavý nádech moderního venkova. Na protější stěně nebylo třeba dávat obklad, jelikož zde není žádná sanita, a proto jsem zvolila šedou betonovou stěrku, která tento prostor obohatila o moderní texturu. Zbytek zdí je obložen bílým matným obkladem většího formátu, který si klientka pochvalovala, jelikož zde není tolik spár jako u malého formátu obkladů, a nejsou ani tak patrné.

Investoři mají 3 syny. Dva už se osamostatnili. Nejmladší však dosud studuje a bydlí s klienty v jedné domácnosti. Syn byl rád, že bude mít vlastní koupelnu a měl i své požadavky. Vše začalo změnou dispozice koupelny oproti návrhu projektanta. Musela jsem do této místnosti zakomponovat vanu i sprchový kout s černými skleněnými posuvnými dveřmi, které si syn klientů moc přál.

Prostor jsem rozdělila na dvě zóny. Vpravo jsem navrhla sprchový kout a za ním vanu k relaxaci. Mezi nimi jsem vytvořila zděnou příčku, kde se vedly rozvody do sprchového koutu. V levé části koupelny jsem vyzdila přizdívku pro geberit a zakotvila se zde toaleta a umyvadlo s černou skříňkou, která koresponduje s černými skly sprchového koutu.

V koupelně syna je použit obdobný koncept materiálů jako v hlavní koupelně. Hlavní stěna za vanou a sprchou je obložena pásy v dekoru dřeva. Zde jsem nechala obložit i přizdívku za toaletou a umyvadlem. A tím jsem místnost opticky prodloužila směrem k oknu. Zbytek stěn koupelny je obložen bílým matným obkladem většího formátu. Aby tato koupelna dostala i vlastní identitu, obložila jsem vanu a příčku mezi vanou a sprchou lesklými bílými 3D obklady, které se synovi i klientům opravdu zalíbily.

Tento projekt vnímám jako velkou zkušenost, hlavně co se týká použitých materiálů, ale i spolupráce s klienty. Zjistila jsem, že pokud se klientům věnujete naplno - vznikne krásný, funkční prostor, který je pro architekta skvělou referencí. I když jsem v tomto domě spojila několik stylů, je vždy důležité být trochu minimalista, aby konečný interiér působil harmonicky, a to si myslím, se zde povedlo. Krásný dům, krásný interiér, úžasní majitelé.

07.03.2017