PROSTORNÝ APARTMÁN, BRATISLAVA

PROSTORNÝ APARTMÁN, BRATISLAVA

 

Nový majitel se rozhodl zrekonstruovat dlouho nevyužívaný prostor 232 m2 v centru Bratislavy a proměnit jej na vysněné bydlení apartmánového typu. Při rekonstrukci nezůstal na kameni kámen..

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Miroslav Frecer, Ing. arch. Zuzana Prutkayová Jankovichová, Ing. arch. Andrej Maciak PhD., PALISÁDY ATELIÉR, www.palisady-atelier.sk; spolupřihlašovatel: WENS DOOR s.r.o., www.wens.sk)

Deset let nevyužitý prostor o rozloze 232 m2 v bratislavském Starém Městě se jeho nový majitel rozhodl přeměnit na bydlení apartmánového typu. Pří plnění této vize, bylo potřeba kompletně přestavět původní uspořádání prostoru, jelikož velkorysou výměru bytu rozdělovalo zbytečně mnoho příček. Drobný problém vzhledem k výměře bytu, představoval malý počet oken různých tvarů, která výrazně determinovala budoucí dispozici bytu. Při rekonstrukci nezůstal "kámen na kameni", nedotčené zůstaly jen obvodové konstrukce. Byly vyměněny všechny příčky, podlahy i technická infrastruktura. Že se jednalo o velmi náročnou rekonstrukci, svědčí doba realizace. Proces plánování a získání stavebního povolení trval zhruba 8 měsíců, dalších 10 měsíců trvala samotná přestavba bytu.

Velkorysá užitná plocha umožňovala vytvořit velký společenský prostor, dvě ložnice a dvě koupelny, samostatnou šatnu, hospodářsko-technickou místnost a pamatovalo se i na sklad, který se stal ideální náhradou sklepa.

Základním požadavkem při uspořádání prostoru, bylo nerozdělovat ho fixními dělícími konstrukcemi. Příčky a vestavěný nábytek byly navrženy tak, aby vytvářely v prostoru zajímavé průhledy. Pro dokonalou plynulost společenského prostoru z jedné funkční zóny do druhé, byl využit motiv obliny. Oblé stěny dodávají prostoru i jistou přívětivost. Podobným způsobem byla navržena i oblá dýhovaná knihovna, která odděluje přechodovou zónu od společenské a zároveň se jí částečně ohraničuje prostor pro klubové sezení. Obloukový tvar dostala i stěna samostatné šatny na protější straně, anebo kuchyňský ostrov, který odděluje pracovní plochu kuchyně od ostatního společenského prostoru. Právě oblé nábytkové prvky byly tvrdým oříškem pro dodavatele nábytku firmy Wensdoor. Nicméně, je to právě zaoblený vestavěný nábytek, který dává interiéru osobitý charakter.

Ložnice, podobně jako společenská zóna, vycházejí z otevřené koncepce. Při vstupu do ní je pomocí nábytkové stěny vytvořen dělicí koridor, ve kterém jsou integrovány úložné prostory a po straně postele zavěšený televizor. Koupelna a šatna jsou od ložnice oddělené jen prosklenou stěnou s posuvnými dveřmi. Díky tomu nepůsobí obě mikroprostředí stísněným dojmem a jsou dostatečně prosvětlené. Stejně jako v jiných částech bytu, i tady se kladl důraz na eliminaci šikmých prostor, aby byt získal klidnější charakter. V koupelně a v ložnici jsou šikmé plochy začleněny do atypických úložných prostor, jako například zrcadlové skříňky na kosmetiku v koupelně, nebo úložného koutu zamaskovaného pomocí zrcadlových dveří v ložnici. V pokoji pro hosty se šikminu podařilo odstranit jen částečně a to opticky silným zvýrazněním záhlaví postele.

Sjednocujícím motivem bytu je výrazná dřevěné podlahy, která se nachází téměř ve všech místnostech s výjimkou koupelen a technických prostor. Dubové parkety položeny ve tvaru maďarského stromečku, mají výrazné kartáčování a moření a byly vyrobeny na míru v Itálii. Podlaha je doplněna o zapuštěné dřevěné dýhované sokly, které vyrobil již slovenský dodavatel nábytku firma Wensdoor. Kromě vestavěného nábytku dodal i všechny interiérové dveře. Dveře byly navrženy jako bezfalcové s osazením zárubně do úrovně stěny, což vyžadovalo velkou přesnost výstavby. Technologicky náročným řešením bylo také integrování vstupních bezpečnostních dveří do interiérového obkladu. Vstupní dveře jsou bezfalcové a ze strany bytu působí skutečně nenápadně a zároveň poskytují nadstandardní bezpečnost.

Při pohledu na hlavní části bytu, neunikne pozornosti barevná pestrost. Majitel chtěl mít svůj nový domov barevný a zároveň útulný. Na dominantních plochách se proto střídají klidnější barevné tóny hnědé, béžové, cappucino a máslově bílé, ale na solitérních prvcích je barevnost výraznější, je možné vidět barvy jako žlutou, tmavě modrou nebo tyrkysovou. Barevná škála se odráží i při výběru kamenných obkladů, které dodávají prostoru eleganci. Ve společenských prostorách je to modrá brazilská žula, v koupelnách okrový mramor a v kuchyni umělý kámen s motivem bílého mramoru. Důležitou roli při celkovém vzhledu všech místností sehrály také textilní závěsy v klidných, jemně zemitých tónech.

Během rekonstrukce došlo ke kompletní výměně elektroinstalace, topných těles, přibyla vzduchotechnika. Kromě klimatizace byl instalován rozvod nuceného větrání se zapojením rekuperace, souběžně se řešilo stropní osvětlení, umístění reproduktorů a jejich zvukové rezonace.

Atmosféru v celém bytě navozují stropní, závěsná a nástěnná svítidla i osvětlení instalované v šatnách a kuchyňské lince. Uživatelský komfort zvyšuje i možnost flexibilně vytvářet různé světelné scény podle aktuální nálady (například scéna "večerní sledování TV" jedním stisknutím osvětlení v prostoru celého bytu, aktivuje domácí kino a zatáhne závěsy). To vše lze provádět díky inteligentnímu elektroinstalačního systému Niko Home Control. Tento systém vhodně doplňuje celkové interiérové řešení a náročnost použitých materiálů.

„Chtěli bychom zvlášť vyzdvihnout, že úspěšná realizace proběhla jen díky mimořádně konstruktivní spolupráci s majitelem, který se aktivně zajímal o průběh rekonstrukce a byl ochoten přijmout jiný názor na základě věcných argumentů. Výsledný vzhled proto považujeme za společné dílo a souhru několika šťastných rozhodnutí,“ říká architekt.

03.03.2017