PROPOJENÍ INTERIÉRU S EXTRERIÉREM NA MAXIMUM, PRAHA

PROPOJENÍ INTERIÉRU S EXTRERIÉREM NA MAXIMUM, PRAHA

 

Byt v developerském projektu U Michelského mlýna obývá mladý bezdětný pár, který si přál ladit interiér spíše do tmavších odstínů. Byt je ze dvou stran lemován velkou krytou terasou se zelení, na kterou je vstup z každého pokoje. Záměrem autorů bylo maximální propojení interiéru s exteriérem, a proto navrhli dubové obklady do obytné části, které tvoří celek s terasou.

(kategorie: novostavba; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Zuzana Řepíková a Ondřej Krynek, DESIGNPRO.CZ, www.designpro.cz)

Jedná se o byt v novém developerském projektu. Samotná dispozice byla řešena dobře a nebylo třeba ji upravovat. Zadáním bylo vytvořit domov pro mladý pár, kde budou pouze pár let, proto tu není dětský pokoj, ale pánská pracovna. Klienti chtěli interiér ladit spíše do tmavých barev, ale jinak nechali návrh kompletně na nás. A tak vznikl interiér v nadčasové šedé a černé, které společně vhodně doplňují použité dřevo na podlaze a nábytku.

Byt je ze dvou stran lemován velkou krytou terasou se zelení, na kterou vstoupíte z každého pokoje. Na celé budově developer použil jako doplňkové stínění dřevěný pojízdný lamelový rošt. Našim záměrem bylo maximální propojení interiéru s exteriérem. Proto jsme vtáhli dřevěné rošty do interiéru v podobě dubových obkladů, které jsou v každé obytné místnosti aby tvořily s terasou jeden celek. V pracovně jsme namořili obklad na černo, aby se zachovala celková myšlenka, ale pokoj dostal pánský nádech a odlišil se od zbytku bytu. Doplňkovou barvou k našim tmavým tónům je temně zelená, protože z bytu vidíte koruny stromů a zeleň na terase. Tento barevný koncept působí velmi harmonicky a uceleně.

Originální je dvojice konferenčních stolků v obývacím pokoji. Klienti chtěli něco vlastního, osobního, s příběhem, a tak jsme jezdili po kamenictvích a hledali ten správný kámen, jenž zapadne do našeho konceptu. Nakonec jsme našli kámen s tou správnou kresbou. I o stolu v pracovně měl Peter jasné představy. Pracovní stůl měl být masivní, ale přitom působit lehce a vzdušně. Stůl je vykonzolovaný ze stěny s jednou nohou. Má zkosené hrany, které se opakují i na stole jídelním. V pracovně neměla být žádná velká těžkopádná knihovna a tak zde vznikl systém polic, který kopíruje tvar stolu.

V kuchyni jsme navrhli větší hloubku pracovní desky. Tím nám vznikl za skříňkami prostor pro vedení nových instalací a investor se vyhnul zasekávání rozvodů. Hlubší pracovní plochu jsme pak využili pro umístění dřevěného truhlíku, ve kterém jsou skryty elektrické zásuvky a můžou se zde umístit například bylinky a kořenky. Rafinovaně skryté úložné prostory jsme použili i ve skříních v chodbě, například skryté v nice.

Investoři se do výsledku natolik zamilovali, že v bytě budou setrvávat déle a výhledově se z pracovny stane dětský pokoj.

28.02.2019