PODKROVNÍ BYT PRO MLADÉHO MUŽE, PRAHA

PODKROVNÍ BYT PRO MLADÉHO MUŽE, PRAHA

 

V dejvickém činžáku vytvořil architekt byt v industriálním duchu. Stěna působí staře a oprýskaně, schodiště je rezavé a knihovna je z hliníkového lešení a bednících desek. Všechny dekorace v interiéru jsou dotaženy do posledního detailu. Celek působí kompatně, mladistvě, odlišně, přesně tak jak si obyvatel bytu i investor přáli.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Akad. arch. Jaromír Pizinger a Ing. arch. Naďa Pizinger, MORIX, s.r.o., www.morix.cz)

Jedná se o rekonstrukci půdního bytu v jednom z činžovních domů v pražských Dejvicích. Dispozičně je byt řešen jako velký otevřený obytný prostor s organickými strukturami uprostřed, které ukrývají hygienické zázemí. V nejvyšším místě krovu se nachází patro, ve kterém je umístěna malá pracovna. Díky množství oken prostor působí příjemně světlým a vzdušným dojmem.

„Investor - majitel bytu je silnou vyhraněnou osobností. Během zadání probíhaly dlouhé rozhovory nejen o designu. Výsledkem je interiér, který pravděpodobně nejde v současném trendu architektury a designu, který ale odpovídá nejenom jeho vkusu, ale i životním názorům, postojům a přístupu k materiálním věcem. Navíc jsem se snažil vytvořit „interaktivní“ design, který se dá za vynaložení nízkých finančních nákladů lehce obměňovat v souladu s evolučním vývojem a potřebami majitelů“, říká architekt Jaromír Pizinger a dodává: “Cílem neměl být protest nebo anarchie proti soudobým trendům, které se navíc dle mého názoru ubírají po dlouhé době velice zajímavým směrem- v použití dřeva, barevných kovů, neokázalosti, industriálních prvků , ale vytvoření prostor v designu nejen pro mladé lidi, jakými jsou majitelé. Tento design bych zvolil v současné době i já sám pro sebe, je mi přes 60 let.“

Jako podlahová krytina je použita velmi efektní velkoformátová dlaždice s patinou z kolekce Garage od italského výrobce. Veprostřed dispozice se nachází kromě hygienického zázemí také otevřená kuchyň, ve které kontrastuje nerezová linka, jaká je používaná v gastro-provozech a na druhé straně skříňka a obložení zdí lakovanými OSB deskami.

V obytném prostoru dominuje patinovaná stěna působící dojmem venkovní oprýskané omítky a rezavé kovové schodiště s vykonzolovanými subtilními policemi. Industriální dojem umocňují žluto – černé pruhy na konstrukcích, také knihovna z hliníkového lešení a bednicích Doka desek. Veškeré patinovací práce prováděl umělec, zabývající se výrobou filmových kulis, pan Adam Novák.

Sedací nábytek, stojací lampy, koberec a jiné dekorace byly zakoupeny u firmy Kare. Za zmínku stojí také efektní repase vstupních dveří, které byly z vnitřní strany opatřeny měděným opláštěním s nýty.

Informace o zhotoviteli:

Architekt: MORIX, s.r.o., Akad. arch. Jaromír Pizinger

Generální dodavatel: MORIX, s.r.o.

Stavební firma: CVS, s.r.o.

Truhláři: Intertop, s.r.o.

Industriální omítka a pruhování: Adam Novák

Volný mobiliář a svítidla: kare.cz

03.03.2017