PIVOVAR S PIVNICÍ TOVÁRNA, SLANÝ

PIVOVAR S PIVNICÍ TOVÁRNA, SLANÝ

 

Záměrem investora bylo vrátit tovární budově její industriální vzhled a vytvořit příjemné a útulné místo, kde se budou potkávat lidé a cítit dobře. V suterénu byl zbudován pivovar, tím byl ještě více zdůrazněn pojem Továrny. V interiéru jsou přiznané surové materiály jako dřevo, zdivo, železo.

(kategorie: veřejný interiér I; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Petr Švanda, www.petrsvanda.cz)

Ohledně designu a projekční činnosti mě oslovil pan ing. Tomáš Fürst, majitel stavební společnosti Thermogas Profibau, s.r.o. a zároveň vlastník bývalého Steinova domu a továrny ve Slaném. Záměrem investora bylo vrátit tovární budově její industriální vzhled a vytvořit uvnitř příjemné a útulné místo pro setkávání lidí. V první řadě se jednalo o rekonstrukci stávající restaurace ve Steinově domě společně s vnitřním dvorem, druhou fázi představovala přestavba sousedící tovární budovy, kterého se také dále týká tento článek. Pro Továrnu si investor vymyslel patrona, který návštěvníky zve na různé sezonní akce a je součástí výzdoby interiéru.

V suterénu byla vize investora vybudovat pivovar, který by byl součástí pivnice a návštěvníci by měly tak možnost být součástí procesu výroby. Tím by byl ještě více zdůrazněn pojem Továrny. V následujících patrech se plánuje multifunkční sál a kanceláře. Z hlediska materiálového pojetí byla představa investora použít surové přiznané materiály, jako je železo, zdivo a dřevo. V interiéru je tak možné nalézt velmi zajímavou kombinaci přiznaných kleneb a nosných zdí včetně obnovených industriálních ocelových oken, které jsou však nyní udělány s přerušeným tepelným mostem.

Vstup do pivnice a beerhofu resp. vnitřního pivního dvoru vede původním průjezdem. Jeho dominantní obloukové nadpraží se mi natolik líbilo, jelikož v pravidelném pásu obdélníkových oken zdůrazňuje změnu a tím upozorňuje návštěvníka zpozornit, tak jsem jej posléze zreplikoval a nechal do fasády prorazit nový vstup do prvorepublikové restaurace, do které se vstupuje hned z ulice. Myšlenka vestavět do tovární budovy minipivovar vznikla až později, když byla restaurace se zhruba 120 místy stále úspěšnější. Projekt tak umožnil nejen nabízet vlastní pivo, ale také až ztrojnásobit kapacitu. Bierhof v německém stylu nabídl na vnitřním dvoře další stovku míst a pivnice v továrenském křídle další stovku.

Přerod bývalé továrny

Zatímco nárožní budova (Steinův dům) byla krásně opravená, navazující továrenská budova si prošla v minulosti strašlivou devastací. Byla buď bez oken, která někde nahrazovaly luxfery či dobová unifikovaná socialistická okna, zmizely všechny dobové prvky interiéru i exteriéru a klenby poničila mazadla pronikající z těžkých strojů, které sem byly umístěny pro provoz gumárny. Všude panoval strašný nepořádek.

Provedly se sanační práce, odstranění vlhkosti, injektáže proti spodní vodě, natáhnutí fólií a hlavně stavebně technický průzkum, kterým byly zjišťovány dochované zdobné prvky fasády pro její co nejvěrnější obnovení do původní podoby. V přízemí se udělali kompletně nové podlahy a opravit klenby. Ty musely být vyztužené betonovou deskou. Budova byla zvýšena o jedno podlaží v podobě moderní nástavby. Původní pultová střecha byla odstraněna a dále nahrazena velkoformátovými Spiroll deskami, které dokáží přenést velké rozpony a umožňují vznik velkého volného sálu bez sloupů. Nad tím vznikla nová nástavba, ryze moderní prosklený pás s ochozem a novou pultovou střechou. Unikátním prvkem jsou v této budově speciální ocelová okna s přerušeným tepelným mostem, která svým výrazem dávají budově původní tovární vzhled a zároveň jsou i funkční z hlediska tepelných vlastností. Jsou výjimečně drahá, i proto, že jde o ruční práci a dodávají budově neobvyklý šmrnc. Jsem moc rád, že do nich byl pan Fürst ochotný investovat.

Pan Kruták stále na scéně

Vnitřní dvůr dostal také novou podobu. Fasádu zpestřily obrazy inspirované životem pana Gebhardta Krutáka, což je důstojný vousatý pán, jakýsi uznávaný patron podniku. Sice ve skutečnosti nikdy nežil, ale přesto proslul okřídleným výrokem „Přec není žití bez jídla a pití“ a v podobě poutače v životní velikosti již v době, kdy fungovala pouze restaurace, zval na různé sezónní akce. Jeho fotografie, použité na letácích nebo internetových stránkách, jsme nechali zvětšit a nyní zdobí původní okenní ostění fasády ve vnitrobloku. Aby dvůr nezůstal strohý a bez zeleně, osadili jsme ho gabionovými květináči s popínavými rostlinami a o přírodní stín se postaraly čtyři zcela nově zasazené stromky. Na míru dělaný venkovní bar je zajímavý nejen měděnými předními deskami s gravírovanými nápisy továrny, ale také svým dominantním zastřešením v podobě výrazných ozdobných ocelových nosníků. Celý prostor baru hraje v duchu materiálů dřeva, oceli a mědi, doplněné okolní zelení. Podlaha ve dvoře je tvořena žulovými kostkami a zrepasovanými železničními pražci. Celou atmosféru dvora dotváří nově obložená strojovna z lícových pásků v zadní části a zrekonstruovaná dílna taktéž v zadní části dvora, která dnes slouží jako toalety pro návštěvníky a zázemí restaurace.

Vlastní pivo je nejlepší

Největší radost pro mne na celém projektu představoval návrh pivovaru s pivnicí. Ten prostor není nijak závratně veliký a my jsme tam potřebovali vtěsnat technologii pivovaru od firmy Czech Brewmasters tak, aby vyhovovala především sládkovi. Vše jsme zároveň potřebovali skloubit s provozem restaurace a designem pivnice, o kterém jsem měl zcela jasnou představu.

Dvounádobovou měděnou varnu o objemu 1000 litrů jsme využili jako dominantu pivnice. Prostory pro tanky a další technologii, které odděluje od pivnice prosklení, jsem pak potřeboval vybavit materiálem, který splňuje přísné hygienické normy. To znamená, že jsem použil obklady na stěny, které bych jinam nevolil, ale barevně odpovídaly mé představě, a samozřejmě čedičovou podlahu od firmy Eutit, která je nejen velmi vhodná do pivovarů, ale také krásná.

Pivnice v hi-tech stylu

Výrazným prvkem industriálního pojetí pivnice s přiznanými konstrukčními materiály, v hi-tech stylu, je vedle varny trojice sloupů. Původně poničených, ale stále impozantních. Obložili jsme je velmi realisticky vyhlížejícími cihlovými páskami, které se řežou ze skutečných cihel, a přes ně jsme použili ještě černé ocelové pásky. Okolo těchto dominantních sloupů bylo vytvořeno barové sezení, které je velmi žádané. Průhled od varny na kvasné a ležácké tanky a stejně tak průhled z horní části pivnice do salonku, zdobí ručně, na míru vyráběné posuvné kovové dveře s kulatým námořnickým okénkem.

Na míru dělaný ocelový bar v sobě má zabudované měděné pláty s gravírovanými nápisy, například s názvy tří ze čtyř stálých piv, což jsou Továrenská 10°, Kruták 12°, tmavý ležák Salzberg 12° a Protektor IPA 15°IPA. Skládá se ze dvou částí, relativně dlouhého výčepu, kde si lze sednout na barovou židličku, a otevřené kuchyně s grilem. Důležitý je zde snížený podhled, kam se píše denní menu a nabídka piv, velmi nápadná je samozřejmě nerezová digestoř, která má především praktický účel. Pivnice dále pokračuje do salonku, který má na rozdíl od horní části, kde je všude vysoké barové sezení, běžné sezení u klasických nízkých stolů. Prostor působí velmi vzdušně, protože má o 140 centimetrů zvýšený strop, dominantní vysoká industriální okna do ulice a hlavně rozměrná prosklená okna vedoucí do zázemí pivovaru. Končí pódiem, na kterém jsou umístěné další stoly pro hosty, nebo může hrát hudba. Pro velké koncerty je ovšem určen dvůr nebo multifunkční sál v horním patře, který čeká na další fázi dostavby, spolu s nově vytvořeným nejvyšším patrem, kde by mohly být umístěné i ubytovací prostory.

Osvětlení zajišťují svítidla s industriálním designem, zejména ručně dělané lustry - obrovské kruhy s továrními žárovkami, a velká půlkulatá svítidla, zvenku černá, ale zevnitř patinovaná, aby odrážela světlo. Na ně byla použita příměs pravého zlata.

Bohatá minulost Továrny ve Slaném

Obytná budova spolu s přilehlou tovární budovou na rohu nové, tehdy Nádražní, nyní Wilsonovy třídy, a Stehlíkovy ulice ve Slaném byla postavena během roku 1908 pro továrníka pana Rudolfa Steina, který se zabýval textilní a obuvnickou výrobou. Okázalá stavba měla vyjadřovat společenské postavení majitele. Návrhem i realizací byl pověřen osvědčený a vážený stavitel Alois Havránek, který sousední dům stavěl pro sebe. Dům náleží k nejkvalitnějším secesním stavbám ve Slaném, vyniká zejména kvalitou a bohatostí štukové výzdoby. Obnova tohoto domu proto respektovala maximálně původní podobu, zatímco představa o rekonstrukci přilehlé tovární budova prošla několika fázemi. V druhé polovině 20. Století se zde vyráběly pneumatiky, protektory pro auta. V 21. století byla v historické dvoupatrové budově s moderní nástavbou zrealizována pivnice s pivovarem a pivním dvorem. Nyní se pokračuje v realizaci multifunkčního sálu.

03.03.2019