NADČASOVÝ BYT V HÁJPARKU, BRATISLAVA

NADČASOVÝ BYT V HÁJPARKU, BRATISLAVA

 

Byt se nachází v novostavbě uprostřed zeleně na okraji Petržalky. Požadavkem investora byla funkčnost, pohodlí a moderní design. K bytu nenáleží žádné sklepy, a proto bylo třeba vytvořit v interiéru co nejvíce úložného prostoru. Barevnost celého prostoru je decentní, nadčasová a nenásilná.

(kategorie: novostavba; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Tomáš Dupkala, Ing. arch. Štefan Petras, Ing. arch. Matúš Repka, Ing. arch. Pavol Ružbarský, Ing. arch. Barbora Luptáková, ENDORFINE s.r.o., www.endorfine.sk, www.ein.sk)

Byt se nachází v novostavbě uprostřed zeleně v Bratislavě na okraji Petržalky. Při návrhu interiérů se architekti stále snaží vyhovět všem požadavkům investora, ale zároveň vytvořit ucelený komplexní návrh interiéru. Požadavky investora byly v první řadě funkčnost, pohodlí a moderní design. Navrhnout knihovnu, TV skříňku, kuchyň, ložnici, pracovnu s dětským pokojem a vstupní chodbu. K řešenému bytu nebyly k dispozici žádné nebytové odkládací prostory, proto byl celkový koncept nastaven tak, aby vytvořil co nejvíce úložného prostoru uvnitř bytu. Ale aby nepůsobil byt jako prodejna se skříněmi. S dispozicí již nebylo možné hýbat, proto se ji autoři snažili ,,uklidit“, zarovnat výklenky vestavěným nábytkem. Barevnost zvolili decentní, zároveň nadčasovou a nenásilnou. Bílá pomohla schovat množství skříňového nábytku a zároveň zajistila, že se vizuálně prostor v pokojích nezmenšil, což by se použitím jiných barev zajistit nepodařilo. Materiály museli přizpůsobit již existujícím podlahám, dveřím a hotové koupelně s WC. Dřevo dekor se autoři snažili přizpůsobit stávající podlaze, aby dosáhli stejného rukopisu v celém bytě. Na stěnách v ložnici, pracovně a v budoucím dětském pokoji použili tapety pro zútulnění prostoru. Centrální část bytu tvoří obývací pokoj, kuchyň a jídelna. Materiálově jsou stejné jako ostatní prostory. Kuchyň do tvaru písmene U je zasunuta za obývací částí, ale zároveň přímo navazuje na jídelní část. Příjemným detailem v kuchyni je umístění umyvadla před okno, kde pracovní deska přechází až k okennímu rámu. Jídelní část je situována u vchodu na lodžii, odkud je nádherný výhled na hustý les nacházející se v těsné blízkosti bytového komplexu. Obývací část uzavírá centrální prostor bytu. Velká sedačka je zárukou pohodlného lenošení a odpočinku. Investor je spokojený a užívá si svůj nový byt podle představ.

02.03.2017