MODERNÍ SRUB V NÍZKÝCH TATRÁCH

MODERNÍ SRUB V NÍZKÝCH TATRÁCH

 

Zadáním projektu bylo navrhnout interiér nově postaveného srubu v Tálích. Neutrální barevnost interiéru respektuje vkus majitele, ale zároveň dodává srubu požadovanou útulnost. Dominantním prostorem celého interiéru je obývací místnost, která prochází přes dvě podlaží a díky velké prosklené ploše má nádherný výhled do tatranské přírody.

(kategorie: novostavba; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Michal Paulišin a Ing. arch. Marek Pavlech, PAVLECH PAULIŠIN ARCHITEKTI, www.pparchitekti.sk)

Klid, čerstvý vzduch a navíc nedaleko lyžařského střediska. Právě zde se nachází srubová chata v Nízkých Tatrách, kde si na ploše přibližně 190 m2 dokáže užít volné dny až 12 lidí najednou. Zadáním tohoto projektu bylo navrhnout interiér do čerstvě postaveného srubu v Tálech. Je potřeba zdůraznit malý, ale zásadní fakt při řešení interiéru srubu. Hrubá stavba srubu potřebuje dva až tři roky na to, aby si "sedla". Obvykle až pak se osazují okna, dveře a zařizuje se interiér. Majitel chtěl chatu využívat co nejdříve, a tak jsme použili "plán B" - veškerý nábytek a vestavěné prvky jsme navrhli tak, aby zůstala na sedání nových dřevěných konstrukcí rezerva přibližně 250-300 mm. Kromě toho jsme chtěli, aby už z návrhu bylo patrné, že se nejedná o interiér rodinného domu, ale horské chaty.

Neutrální barevnost interiéru respektuje majitelův vkus, ale zároveň dodává srubové chatě útulnost. Obývací pokoj, který prochází přes dvě podlaží, je dominantním prostorem celého srubu. Použili jsme v něm lehká závěsná svítidla, připomínající pavučinové koule vyrobené na míru. Vytvářejí zajímavou kompozici v rámci otevřeného prostoru. Do prostoru jsme dále umístili samostatně stojící sedačky a křeslo doplněné o sérii jednoduchých konferenčních stolků. Pro umocnění atmosféry, koberec nahradila kravská kůže. Za zády obývacího sezení jsme navrhli netradiční masivní knihovnu a vedle ní koutek na čtení. Obývací část má velkou prosklenou plochu, před kterou jsme umístili závěsy jemné smetanové barvy, které dodají interiéru měkkost. Do konceptu se nám hodil stojanový dalekohled nejen jako dekorace, ale i jako užitečná pomůcka při pozorování krásné tatranské přírody a v noci, bez světelného smogu, i na pozorování hvězd. Skříňka pod TV je atypická, "potetovaná" textem. Nad ní visí dřevěný překližkový jelen, kterého jsme vyráběli vlastnoručně na míru. 

Obývací prostor je od jídelny a kuchyně oddělen oboustranným krb, který je hlavním topným tělesem. Zde jsme dispozici mírně upravili. Prohodili jsme jídelnu s kuchyní, čímž obě získaly vhodnější polohu. Prostor v úzkém zálivu postačil akorát na kuchyň, jídelna by zde byla zbytečně stísněná. Na novém místě je navíc jídelní stůl blízko krbu. Jídelna je jednoduchá s masivním stolem a židlemi pro osm až deset lidí. Nad stolem visí hand-made svítidlo, které sestává z devíti retro žárovek. Celou sestavu doplňuje veliký obraz.

V těsné blízkosti jídelního stolu se nachází skříňka s matrací, která je navržena tak, aby se na ní dalo i zdřímnout. Naší snahou bylo vytvořit útulný koutek na čtení.

Kuchyně je jednoduchá, bílá s výraznou dřevěnou nikou. V ní jsme opět použili potetovanou zadní desku. Všechny kuchyňské elektrospotřebiče, včetně vinotéky a pračky jsou zabudované. Na rozdíl od vysokých skříní kuchyňské linky, jsme zadní stěny pracovní desky navrhli z kaleného čirého skla tak, aby vyznělo srubové dřevo na zdi. Smrkové dřevo srubu jsme tlumily velkoformátovou betonovou gresovou dlažbou. Sedání srubu si i zde vyžadovalo pozornost a správné předsazené řešení nábytku.

V prvním patře jsme navrhli a realizovali také vstupní prostory, toaletu a soukromou část majitelů, která se skládá z ložnice, vlastní koupelny a šatny. V koupelnách jsme obklad i zařízení upevnili na předsazené stěny nebo zděné příčky. Ty se zasouvají do kapes pod stropem, které maskují potřebnou mezeru a stejně se řešila i okna a dveře. Na druhém podlaží se nachází společná koupelna se sprchovým koutem, dva menší a jeden větší pokoj.

03.03.2017