MÍSTO, KDE JE RADOST ZESTÁRNOUT, RADIMOVICE

MÍSTO, KDE JE RADOST ZESTÁRNOUT, RADIMOVICE

 

Propojení interiéru se zahradou, jemné vyvážené linie, neobvyklé materiály a celková odlehčenost – to je ve stručnosti rodinný dům v Radimovicích. Na velmi jednoduchém půdorysu písmene T vznikl nadčasový přízemní dům, kde si majitelé přejí v klidu zestárnout, najdou zde veškerý konfort a dům bude respektovat své okolí.

(kategorie: novostavba; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Alžběta Vrabcová, DMAE ARCHITECTS, www.dmaearchitects.com ve spolupráci s MgA. Michal Kunc, ATELIER KUNC ARCHITECTS, www.atelierkunc.com)

Interiér je pro nás nědílnou součástí návrhu rodinného domu, proto i zde je interiér otiskuem vněkší form domu. Propojení interiéru se zahradou, jemné vyvážené linie, neobvyklé materiály a celková odlehčenost, to je ve stručnosti Rodinný dům v Radimovicích.

Dispozičně se jedná o 4KK s půdorysnou plochou …..m2. Konstrukčně je to zděná stavba s větranou fasádou obloženou černým trapézovým plechem. Střecha je tvořena asymetrickým příhradovým nosníkem se skrytými dešťovými svody. Nízkoenergetický dům s rekuperační jednotkou, solárními panely doplněny o bateriové články a citlivě volené přesahy střech činí dům prakticky energeticky sobjestačným.

Zadání ze strany investorů bylo velmi jednoduché “Chceme nadčasový moderní dům ve kterém zestárneme, poskytne nám veškerý komfort a bude respektovat okolí…” Na velmi jednoduchém půdorysu tvarz T vznikl přízemní dům kdy z dlouhé formy domu která je obložena černým trapézovým plechem vybíhá v její středové partii obývací pokoj, který je ze všech stran prosklený a vyvažuje svou odlehčeností právě černou část domu.

Interiér je materiálově složen z kombinace tří materiálů, bílé barvy - která vládne  je protiváhou černé vnější formy, dřeva - netradičně použitý jako obklad stěn, a šedé a černé linky, která jemně jako perokresba podtrhuje a dokresluje celou formu.

Právě odlehčenost bílé, která se ve formě lité podlahy prolévá celým interiérem, nám umožnila navrhnout celý prostor jako jeden celek, kde nevnímáte dveře jako bariéry. Právě skleněné příčky jen pocitově dělí jednotlivé místnosti, oddělení je tvořeno spíše půdorysnou formou.

Detail je nejpodstatnější částí naší práce. Všechny části interiéru byly navženy atypicky, nakresleny a vyrobeny dle našich návrhů. Jídelní stůl jako střed domu jsme navrhly tak aby nám zcela typově vyhovoval do konceptu interiéru.

Díky důvěře mezi architektem a zadavatelem vznikl harmonický dům jako celek, forma domu ovlivnila interiér, zahradu i celé okolí.

28.02.2019