LÁZNĚ GROTTA SPA HARRACHOV

LÁZNĚ GROTTA SPA HARRACHOV

 

Stavební úpravou garáží a sklepních kójí v hotelovém domě vzniklo wellness centrum pro hotelové hosty. Architekt si poradil s limity prostoru i jejich nehostinností a vytvořil místo s kouzelnou uklidňující atmosférou tureckých lázní, vybavené nadstandardními materiály i designem.
(kategorie: veřejný interiér II.; autor: Ing. arch. Michal Havelka; přihlašovatel: s.e.z.e.m.e. s. r. o.)

Předmětem tohoto projektu byly stavební úpravy v hotelovém domě Resident v č. 569, v katastrálním území Harrachov. Úpravy se týkaly plošné redukce garáže v 1. PP a úložných prostor – sklepních kójí na 2. PP. Do nově vzniklých prostor bylo vestavěno wellness sloužící výhradně pro hotelové hosty.

Na 1. PP v návaznosti na hlavní schodiště domu byly navrženy vstupní prostory s recepcí a šatnami. Dále zde byl navržen prostor vodoléčby, ve kterém jsou umístěny dvě vany s relaxačním a masážním vodním lůžkem. Na úrovni 2. PP byly navrženy prostory pro individuální masáže s relaxační sprchou, kabina bylinkové terapie hammam, dále 2 sauny, ochlazovna se sprchami a odpočívárna – koncipované jako thepidárium. Kapacita byla navržena pro 15 osob za hodinu, při reálné návštěvnosti 5 hodin denně.

Celková plošná výměra obou podlaží činí 225 m2. Požadavek investora bylo vtěsnat do velice stísněných a nehostinných prostor (světlá výška pouze 2,2 m) poměrně rozsáhlý program zaměřený na wellness typu tureckých lázní. Navíc byl požadavek na zcela nadstandardní úroveň používaných materiálů a designu. Světlou výšku interiéru, která byla vskutku podlimitní, jsme v návrhu využili a udělali z ní přednost. Pro podhledy byla použita pnutá fólie typu Barrisol, celá barevnost je laděna do tmavých klidných tónů s efektem zrcadlení, čímž je dosaženo protažení místností.

V protikladu k této intimní atmosféře jsou po stranách do míst, kde se podhled upíná do hliníkových profilů, zakomponována osvětlení z LED pásků. V potemnělé atmosféře chodeb je tak vytvořena jakási cesta za světlem a návštěvník je nenásilně veden k dalším zajímavostem wellness – například k vodoléčbě, kterou jsme navrhli jako kamennou jeskyni obloženou černými kamennými deskami Granit Corteccia s rustikálním povrchem, který se zrcadlí v černém podhledu a působí na návštěvníky velmi uklidňujícím dojmem.

Dále se zde nachází prostor hammamu, parní sauny po vzoru tureckých lázní, kterou jsme navrhli jako kruhovou místnost podtrhující meditační účinky. Uprostřed je centrální masážní stůl, který je shora nasvětlený atypickým kruhovým osvětlením (podobné nasvícení se užívalo v původních halamech). Celá místnost je obložena skleněnou mozaikou v barevných pruzích, které kruhovost ještě více podtrhují.

Další místností, která stojí za zmínku, je odpočinková místnost – tzv. thepidárium. Jedná se o místnost s efektem sálavého tepla, který je zajištěn tepelným zářením z vyhřívaných stěn obložených solnými cihličkami.

13.03.2016