KOUZELNÝ APARTMÁN U VLTAVY

KOUZELNÝ APARTMÁN U VLTAVY

 

Zadání bylo na první pohled jednoduché – byt měl být elegantní, ale přitom útulný, veselý a hlavně neměl stát moc peněz. Výsledkem několikaměsíční úzké spolupráce klientky a autorů je útulný a funkční prostor plný kouzelných detailů, který je připravený stát se domovem.
(kategorie: novostavba; autor: Martina Šimková a Jozef Počil, CADFACE, www.cadface.com; přihlašovatel: CADFACE, www.cadface.com)

Práce na novostavbě v Karlíně zahrnovaly vše od specifikace klientských změn pro stavbu přes návrh nábytku a výběru materiálů až po styling interiéru a photoshoot. Novostavba stojí na břehu Vltavy, nedaleko Rohanského ostrova (Rezidence Vltava), předmětem realizace byl byt 3+kk o rozloze 85 m2 v 5. podlaží. K němu náleží lodžie, sklep a parkovací stání. Do bytu vedou dva vstupy – první ze schodiště a druhý přímo z výtahu.

 

Účelem bytu je pasivní příjem z pronájmu, vzhledem k lokalitě a ceně je byt vybaven pro jednu osobu, případně pro bezdětný pár pracující na manažerských pozicích. Silnými stránkami původního projektu byla poloha bytu, nádherný výhled na řeku z obývací části, atraktivní výhled do dvora z obou pokojů a prostorná lodžie. Naopak slabinami byly absence zádveří (oba vstupy vedly přímo do obývacího pokoje/kuchyně), absence úložných prostor, nevhodná dispozice toalety a nevyhovující koncept osvětlení.

 

Podle projektu se v bytě nacházely tyto místnosti: obývací pokoj propojený s kuchyní, chodba, toaleta s pračkou, koupelna, hlavní ložnice, pokoj pro hosty (resp. pracovna nebo dětský pokoj). Návrhem vestavného nábytku bylo dále vytvořeno zádveří a šatna.

 

Vše začalo klientskými změnami

Klientka nás původně vyhledala za účelem návrhu koupelny a toalety. Termín uzávěrky klientských změn se rychle blížil a bylo nutné vnést do plánované tuctové koupelny život a vymyslet dispozici předimenzované toalety s vývodem na pračku tak, abychom maximalizovali množství úložných prostor. Na toaletě jsme změnili polohu klozetu, což nám poskytlo dostatek místa pro pračku, sušičku, vysavač, čisticí prostředky a další předměty potřebné k praní a úklidu. V koupelně jsme též přidali úložné prostory – niku k vaně a skříňku pod umyvadlo. Obě místnosti jsme opticky zvětšili návrhem podsvícených zrcadel a volbou materiálů ve světlých odstínech. Všichni tři (autoři a klientka) jsme se doslova zamilovali do kombinace sametově bílého 3D obkladu a jemně béžové dlažby s decentními, na první pohled nepostřehnutelnými, „třpytkami“. U stavební firmy jsme si na obkladu vybojovali milimetrové spáry a nasvícení, které bylo zásadní, aby jeho plastická struktura opravdu vynikla. Výsledný efekt je neskutečný (neskutečně krásný na pohled i na dotyk).

 

Pak přišla na řadu kuchyně

Po úspěchu s koupelnou a toaletou jsme se s klientkou dohodli na dotvoření celého interiéru. Podle našich návrhů jsme nechali vyrobit veškerý vestavný nábytek, koupelnový nábytek, obývací „stěnu“, zrcadla, jídelní stůl a kuchyňskou linku. Kuchyni klientka zvolila cenově dostupnou, modulovou. Naší úlohou bylo vymyslet ji tak, aby splnila následující kritéria: ergonomie, dostatek úložných prostor, vtip a elegance. Kuchyně měla působit vzdušně a nenuceně, měla být součástí obývací pokoje a jídelny a volně do nich zasahovat. Rozhodli jsme se tomu přizpůsobit jak geometrii, tak i materiály. Zopakovali jsme barevnou škálu z koupelny, bílý lesk lakovaného nábytku jsme postavili do jemného kontrastu s béžovými stěnami a skleněným obkladem v totožném odstínu. Mysleli jsme, že největší divočinou bude zrnitá textura pracovní desky z Technistone, avšak netrvalo dlouho a prostor ožil tóny tyrkysu a mědi.

 

V jednoduchosti je krása

Při pohledu na dokončený interiér člověka už ani nenapadne, kolik detailů bylo nutné vyřešit a kolik zakamuflovat, abychom se ke všem těm na pohled jednoduchým řešením dopracovali. Tak například zádveří – na míru vyrobená skříň vypadá, jako by byla vestavná do výklenku ve stěně. Ve skutečnosti se ale jedná kompletně o truhlářský výrobek, na kterém jsou ze strany vstupu lakovaná dvířka a zbytek tvoří MDF s povrchovou úpravou stěny, spojená v rozích pod 45° úhlem. Podobný princip jsme použili v šatně, kterou jsme vytvořili „odkrojením“ kousku pracovny. Dlouhou úzkou místnost jsme tak rozdělili na prostornou šatnu se štědrým úložným prostorem a útulnou pracovnu s příjemnými proporcemi. Tato místnost je zároveň ideální pro hosty.

 

Přeměna chodby

Byt byl už podle původního projektu jasně rozdělený na denní a noční zónu. Komunikací mezi nimi byla klasická, bodovkami osvětlená chodba s pěti dveřmi. Rozhodli jsme se, že tuto chodbu změníme na příjemný a atraktivní prostor. Bodovky jsme nahradili lineárním podsvícením stropu, stěnu
s dveřmi jsme ozdobili poutavými veselými obrázky a na podlahu jsme položili krásný koberec s orientálním vzorem v moderním pojetí. A překvapení? Dlouhá úzká chodba se díky zvolenému způsobu podsvícení pocitově rozšířila a v byte nám přibyl další útulný (téměř) pokoj.


Doladění ložnice

Na opačné straně chodby, s výhledem do dvora a vstupem na lodžii, se nachází ložnice. Klientka si přála, aby design této místnosti korespondoval
s designem celého bytu, ale byl o něco čistší a jednodušší. Pro budoucího nájemníka tu měla být možnost (ne však nutnost) dotvořit si ji vlastními předměty, ke kterým má vztah. Vybavení jsme omezili na postel, noční stolky, toaletní stolek, zrcadlo a šatní skříň. Design čela postele jsme zvolili po celé šířce místnosti hlavně proto, abychom zbytečně netříštili plochu stěny za postelí. Zároveň nám toto řešení zjednodušilo úpravu rozvodů elektřiny, která by byla v železobetonové stěně mnohem komplikovanější. Po obou stranách postele jsme instalovali nástěnné noční lampy na pohyblivých ramenech, vypínače a zásuvky. Tak jako v ostatních místnostech jsme i tady vytvořili různé režimy osvětlení – práce, relax, zábava. Speciální pozornost jsme věnovali návrhu vypínačů a zásuvek tam, kde jsou potřebné a pohodlné k používání.

 

Zrcadlení

Nedostatky dispozice v kombinaci s poměrně malou rozlohou bytu jsme, vedle návrhu vestavného nábytku a změny konceptu osvětlení, řešili též použitím zrcadel. Kromě optického zvětšení jednotlivých místností nám právě zrcadla pomohla vytěžit maximum z polohy a orientace tohoto bytu. Obrovské podsvícené zrcadlo v rámu, vyrobené podle našich představ, zrcadlí výhled na řeku skrz koruny stromů. Člověk ho po chvíli nevnímá jako odraz, ale má pocit, že se dívá oknem ven. Ze stejného důvodu jsme další zrcadlo zavěsili do čela jídelního stolu. Přes kruhový „průzor“ je tak možné pozorovat interiér či exteriér v jeho různých obměnách, vždy z nového úhlu pohledu.

 

Tento projekt byl pro nás v mnoha ohledech jedinečný. Klientka se na několik měsíců stala naším mentorem a žákem zároveň. Vložila do nás plnou důvěru a snažila se, aby každé rozhodnutí náš koncept obohatilo. 

07.03.2016