KOUZELNÁ PROMĚNA ŘADOVÉHO DOMU V OLOMOUCI

KOUZELNÁ PROMĚNA ŘADOVÉHO DOMU V OLOMOUCI

 

Koncový řadový domek na okraji Olomouce v době svého vzniku (90. léta minulého století) 4členné rodině zcela vyhovoval. Nicméně čas běžel, požadavky se měnily, materiály vyvíjely a nastal čas na změnu. Starší syn má své vlastní bydlení, mladší studuje mimo Olomouc, a tak zaznělo „kdy, když ne teď“ a manželé se pustili do rekonstrukce.
(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. Zuzana Staňková, Projekční atelier ZUZI s. r. o., www.atelier-zuzi.cz, www.design-zuzi.cz)

Zadání znělo jednoduše: co nejvíce otevřít, prosvětlit a propojit celé podlaží rodinného domku a maximálně prostor napojit na velkou terasu nad zahradou s výhledem na Olomouc. Ložnice měla zůstat dispozičně beze změn. Dvěma důležitými přáními, která vše limitovala, bylo zachování dřevěné posuvné prosklené stěny, která odděluje vnitřní schodiště, a pouhý facelift  původní kvalitní kuchyňské linky. Karty byly rozdány a autorka návrhu měla jasné mantinely.

 

Studie dispozice prostor byla investory schválena tzv. na první dobrou, návrhem byli nadšeni beze zbytku. Koncový řadový domek má poměrně velký rozpon na šířku – celých 8 metrů, délka je téměř 12 metrů, prostor pro kuchyni, jídelnu a obývací prostor je více než velkorysý. Umístění kuchyně bylo dáno požadavkem na důkladný facelift, který počítal se stávajícím umístěním varného centra (návaznost na digestoř). Původně byla jídelna jen „popelkou“ utlačovanou masivním rohovým krbem, který byl však kvůli nepříliš kvalitní konstrukci téměř nefunkční. Prostor pro sledování televize byl maličký a zahlcený velkou sedací soupravou. Zbytek prostoru byl nevyužit, klienti si nevěděli rady s prázdnou plochou a chaoticky v ní umisťovali tu osamocené křeslo, tu pelíšek pro „domácího pána“ kocoura.

 

Po vybourání stávajícího krbu a příčky mezi jídelnou a krbem bylo jasné, že realizace návrhu jde správnou cestou. Výměna oken, kdy byl vybourán parapet u jednoho okna až na úroveň podlahy terasy a u druhého okna byl snížen na úroveň sezení, přivedla světlo na celou hloubku domku. Plocha podlaží byla rozdělena do čtyř celků: kuchyně, jídelna, společenský prostor s televizí a intimní relaxační prostor s posezením u krbu a s výhledem do zahrady.

 

Z haly se schodištěm, jež zůstala oddělena posuvnou stěnou, nyní přijdeme do monumentálně se otevírajícího prostoru, který láká k bližšímu prozkoumání. Vstup do jídelny s velkým jídelním stolem až pro 8 osob upoutá výrazným obrazem z majetku domácích. Nad jídelním stolem je dvojice svítidel, která dodávají jídelně noblesu a eleganci. Pohodlná křesílka lákají k posezení, však často návštěvy končí již zde i díky pohostinnosti domácí paní. Ta je královnou v kuchyni, jež prošla faceliftem a je nyní moderní i přes lehce rustikálně působící tvar dvířek na skříňkách. Tento artefakt připomíná domácím léta, kdy se do domu nastěhovali, a stále je jim blízký.

 

Autorka návrhu motiv vyplétané výplně použila na podnoži jídelního stolu, který tak přes svou velikost působí odlehčeně. Kuchyně je nyní „nabita“ moderními technologiemi ve formě plnovýsuvů s měkkými dotahy, velkokapacitními zásuvkami a nerezovým dřezem umístěným pod pracovní deskou. Zrušením barového pultu, který byl poplatný době svého vzniku a nyní při běžném provozu překážel, i umístěním pečicí a mikrovlnné trouby naproti pracovní ploše se kuchyně propojila se zbytkem prostoru, působí nyní vzdušně a odlehčeně. Pracovní deska se i přes svou plochu téměř vytrácí díky materiálu, který na ni byl použit – kompozitní vysoce odolná deska o tloušťce pouhých 12 mm vypadá s bílou hranou efektně a je praktická.

 

Horní skříňky byly očištěny od koncových rohových otevřených polic stejně jako od horní ukončující rampy, naopak byla do dna skříněk vyfrézována drážka pro vysoce svítivé LED pásky. Užití LED pásek pro nasvícení interiéru nepřímým osvětlením je leitmotivem celého prostoru, jehož velká podlahová plocha si žádá vyšší strop. Opticky tak byl strop zvýšen pomocí jeho nasvícení z obvodových ramp po celém obvodu místností. Světelnou rampu přerušují pilíře vystupující z obvodu stěn. Tyto pilíře skrývají instalace či původní komín a v neposlední řadě rytmizují a člení celý interiér. Jejich vizuální výraz byl posílen obložením pilířů deskami v dekoru dřeviny shodné s původní olšovou dýhou na kuchyňské lince. Obklad stěny v dekoru dřevné dýhy je pro zútulnění zopakován i v prostoru kolem krbu.

  

Z jídelny se vydáme do společenského prostoru s televizí. Posezení na kožené trojdílné pohovce je variabilní, sledování televize umístěné v prostoru je příjemné, televizi je možno natáčet dle potřeby. Posedět lze i s výhledem do zeleně zahrady či v přímém kontaktu s ostatními u jídelního stolu a v kuchyni. Z pohovky je též umožněn pohled do plamenů v krbu, který byl přemístěn ke štítové stěně domu a pro který byl vybudován zcela nový nerezový fasádní komín. Ze společenského prostoru je přes velké posuvné dveřní křídlo pohodlný vstup na velkou terasu.

 

Při prvním vstupu do tohoto podlaží je prostor relaxačního posezení u krbu skryt. Je tak násobena intimita tohoto sezení či poležení. A proč poležení? Velké těleso krbu s prostorem pro uložení dřeva je zdůrazněno velkou kamennou lavicí, která se táhne kolem dvou stěn relaxačního koutu. Šířka této lavice umožňuje i pohodlné poležení, ať už s knihou, s pohledem upřeným do plamenů krbu, či ven do zasněžené zahrady. Pokud si chce návštěva povídat u krbu a polohovací křeslo je obsazeno, není nic lepšího než sezení na kamenné lavici u okna, kde průduchy nad topením kámen příjemně prohřívají a akumulované teplo je dlouho příjemné nejen pro sedící.

 

Mezi přání majitelů na konečnou podobu interiéru patřilo i umístění obrazů z rodinné sbírky, což se podařilo beze zbytku. Obrazy mají důstojné místo i pozadí díky výrazné výmalbě teplou červenou barvou, jež se v interiéru zdá odvážnou. Nicméně v kombinaci s dřevinou olše a maximálně neutrální plochou podlahy (vinyl v dekoru broušeného hliníku či šedého písku) tato barva působí luxusně a jen doplňuje obrazy i barevné koberce na podlaze. Nasvícení obrazů je podřízeno funkci a světelné pohodě v celém interiéru.

 

Maximálního propojení interiéru se zahradou je dosaženo i realizací tzv. nahých oken, kdy okna do zahrady jsou zcela bez interiérového stínění, ochranu před sluncem či zvídavými pohledy zajišťuji exteriérové žaluzie. Pouze do ulice je kuchyně chráněna roletou typu Twintex.

 

Ložnice v patře je přístupná ze schodišťové haly a vzhledem koresponduje s interiérem v přízemí. Přáním majitelů bylo zachovat a použít stávající kvalitní dvoulůžko v dýze tmavého buku. Barevného propojení je dosaženo užitím červené výmalby (oblíbená barva paní majitelky) a bílých čelních ploch na nábytku. Vpravo od vstupu do ložnice je navržena velká šatní skříň, jejíž hmota je odlehčena použitím dvířek bez úchytek. Na čelních plochách je lak v bílém lesku, který odráží okolí a splývá s ním. Naproti dvoulůžku je nižší komoda ve stejném designu jako šatní skříň. Dvoulůžko je doplněno o lehké odkládací stolky v hravém kulatém designu a opět v bílé barvě. Stěna za lůžkem je hmotově členěna – sádrokartonová konstrukce vytvořila předstěnu, jejíž hrany jsou podsvíceny LED pásky. Je tak dosaženo intimního osvětlení při vstupu do ložnice se spáčem. Předstěna je potažena textilní tapetou.

 

Nástěnné polohovatelné lampičky umožňují nerušenou četbu v jakékoli poloze. V ložnici jsou rovněž umístěny obrazy z majetku investorů. Stínění je v ložnici žádoucí a je ho dosaženo použitím kombinace římských rolet a závěsů s black-out efektem. Bohužel nám nebylo dovoleno ložnici fotografovat, realizace však byla provedena věrně dle návrhu, který ilustrují realistické vizualizace.

 

Celá rekonstrukce včetně stavebních úprav a dodávky interiéru proběhla pod taktovkou autorky návrhu, Ing. Zuzany Staňkové. Dodávky jsou realizovány ve spolupráci spřátelených a lety prověřených firem, veškerý nábytek je realizován na míru.

11.03.2016