KLINIKA MEDIESTETIK, PRAHA

KLINIKA MEDIESTETIK, PRAHA

 

Mediestetik je jednou z poboček mezinárodní sítě klinik estetické medicíny. Po 25 letech provozu se investor rozhodl pro nový interiér. Výběr barev byl omezen na bílou, firemní fialovou a nově doplněnou šedou. Přáním bylo vytvořit moderní a vzdušný design prostorného interiéru v historickém domě na Vinohradech.  

(kategorie: veřejný interiér II; autor a přihlašovatel: Aida Omarova, AIDA HOME PROJECT s.r.o., www.aidahome.cz)

Klinika Mediestetik v Mánesové 36, je jednou z poboček mezinárodní sítě klinik estetické medicíny. Zadáním od investora bylo vytvořit nový design namísto původního navrženého před více než 25 lety.

Jedná se o historický bytový dům na Vinohradech. V důsledku rekonstrukce od původních bytovek zůstali pouze nosné zdi, a s těmi dispozicemi jsme pracovali. Vytvořili se nová schodiště a výtah.

Výběr barev byl omezen na bílou, firemní fialovou, kterou jsme doplnili šedou. Od investora byli hned zamítnuté všechny jiné barvy, dřevo v jakémkoliv provedení a textil (ten se použil pouze v nehořlavé úpravě na sedačku). Z těchto důvodu výběr podlahy byl taky omezen na dlažbu nebo epoxidovou stěrku, kterou zamítli z praktických důvodu. Původně byla zamítnutá  i veškerá zeleň, z fobii že to není dost hygienické. Nakonec aby to nevypadalo jak v márnici, jsme to trochu oživili rostlinami v hlavní místností.

Všechny použité materiály museli být praktické v udržování, odolné k agresivním desinfekčním prostředkům, nehořlavé a omyvatelné. Proto byli zvoleny kámen, sklo, corian, lamino, dekorační minerální štuk, antivandální a nehořlavé tapety.

Moderní a vzdušný design interiéru potřeboval velké prostory. Ale nekonečným zasahováním a omezováním od hygieny, požárníků, vzduchotechniky a Památkového úřadů, dispozice se měnili a zmenšovali. Kvůli těmto potřebám hodně trpěl strop ve vstupní hale kliniky, který byl pro nás velmi důležitý a zároveň nejsložitější z designových prvků. Naším cílem bylo zachovat strop co nejvýš to šlo, proto jsme ho snížili pouze v místech kde to bylo nutné. A tímto vznikl třívrstvý strop, kde každou vrstvu jsme podsvítili ledkami, aby nabyl na vyšším dojmu. Do středu místností jsme vymysleli světelnou instalaci která zároveň nesnižovala výšku stropu a podsvítila nám velkou část místností. Hotovým iconickým nebo populárním  svítidlům jsme se snažili podle možnosti vyhnout a to ve všech místnostech. Kde nebyla jiná možnost, použili se svítidla zabudovaná do podhledu. Všemi těmito úpravami jsme chtěli předejít použití kazetového stropu, jak je to běžné z technických důvodu v zařízeních podobného typu. Ve finále strop splňuje všechny požadavky a normy, a zanechal místnost vzdušnou a světlou.

Nevím co bych ještě k tomu dodala. Žádnou filosofii ten návrh nemá, ztratila se mezi zprávami od hygieny a požárníků. Byl to velký boj se všemi nutnými omezeními, fobiemi a stereotypami investora a neschopnosti některých lidí snad v každé profesí. Jsem ráda že klientovi se to ve finále moc líbí a už dnes dle našeho designu předělávají i svoje starší pobočky všude po světě.

08.03.2019