KAVÁRNA STORY CAFÉ, PLZEŇ

KAVÁRNA STORY CAFÉ, PLZEŇ

 

V krásném činžovním domě v historickém centru Plzně nechal investor zrekonstruovat prostory, které byly zdevastovány necitlivým zásahem z 80. let. Dispozičně se interiér skládá ze dvou prostorných místností propojených středovým průchodem. Vznikla osobitá kavárna otevřená jak pro mladší tak i pro starší generace.

(kategorie: veřejný interiér I; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Alžběta Vrabcová a Ing. arch. Jan P. Vlček, DMAE ARCHITECTS, www.dmaearchitects.com)

V krásném činžovním domě v přilehlé ulici u hlavního historického náměstí je umístěna nová realizace kavárenského prostoru. Jedná se o krásnou dispozici dvou velkých místností propojených středovým průchodem. Zadání bylo navrhnout osobitou kavárnu, která bude otevřená jak pro mladší tak pro starší generace.

Při návrhu autoři vycházeli z typologie místa a struktur které nám původní ale velmi zdevastovaný dům nabízel (fabiony, původní topení, fragmenty cihel a struktur…) a tyto detaily se snažili maximálně obnovit a navrátit tak místu původní charakter. Nové prvky jasně doplňují tento “historismus” tedy nesnaží se nijak napodobovat, jsou naopak protikladem (bílý barový pult, židle, stoly…)

Samotný prostor dvou propojených místností je velký 130 m2, když se k tomu připočítá možnost otevření předních oken do ulice a spojení tak vnitřního a vnějšího prostoru v jeden, je kavárna poměrně velkým prostorem. Právě možnost propojení byla při výběru lokace nejdůležitější. Původně zdevastovaný prostor necitlivým zásahem v 80.letech nabídl možnost využití velké původní výlohy a nahradit ji za právě zmiňované velké okno. “Pokud bychom takto velký otvor chtěli dodatečně vybourat jistě by to byl velký problém protože kavárna je umístěna v historickém centru města,” říkají autoři. Při zamýšlení nad zařízením byl vždy kladem důraz na tradici, proto zde jsou i klasické a řekněme tradiční materiály doplněny o dřevěné židle a stoly.

„Jako autor projektu musím zpětně poděkovat investorovi který některé nápady architekta zpočátku vyslechl s despektem /když jsme snesli staré lytinové topení z půdy a chtěli ho repasovat/, ale později je vzal za své a maximálně se snažil vyslechnout všechny návrhy z mé strany, děkuji,“ dodává autor.

28.02.2017