KAVÁRNA KOVÁRNA, ČELADNÁ

KAVÁRNA KOVÁRNA, ČELADNÁ

 

K původním 50 m2 v historické části bylo v novém křídle dostavěno dalších 100 m2 plochy. Sto let staré cihly diktují základní výraz interiéru a spolu s kovovými prvky vytváří industriální nádech stavby. Ateliér je od kavárny oddělen roxorovou stěnou. Projekt interiéru Kovárny měl být pravdivý, materiálově jasný a jednoduchý, cílem bylo vytvořit místo, kde hostům bude dobře.

(kategorie: veřejný interiér I; autor a přihlašovatel: Romana Mališ Bílková, RMBA, www.rmba.cz)

Pokud je architekt zároveň investorem pohled na interiér dostane další rozměr.

Sto let stará cihlová budova kovárny, zrekonstruována na kavárnu a dostavěna o nové moderní křídlo, a interiér, který spojuje současnost s historií.

50m2 veliký prostor historické části, 100m2 plochy nového křídla.

Původní část je jak v exteriéru, tak interiéru, tvořena cihlami. Původní sto let staré cihly diktují základní výraz interiéru a spolu s kovovými prvky(které ke kovárně patří) vytváří mírně industriální nádech stavby.

Prostor je otevřen přes dvě podlaží do krovu, a tato třetí dimenze výšky je zdůrazňována dalšími prvky – vysokým prosklením u vstupu, a dominantním zrcadlem v protilehlém štítě budovy.

Použité materiály jsou jednoduché, minimalistické –  cihla, beton, kov, smrkové dřevo z původního krovu a smrková překližka.

Nové křídlo je umístěno kolmo na starou část, výrazně dlouhý objekt je orientován na přilehlou louku, prosklením spojený s exteriérem.

Propojení původního prostoru s novou částí je kovovým portálem, do něhož je zasazena krbová vložka (oheň, živel, který ke kovárně patří).

Nové křídlo si zakládá na průhledech do exteriéru, přírody a okolních hor.

Hlavní plochy interiéru jsou tvořeny přímo konstrukčními prvky – podlaha je leštěná betonová stěrka,strop smrkovými trámy s bedněním ze smrkové překližky a nadkrokevní izolací.

Oddělení ateliéru od kavárny je pomocí ocelové roxolové stěny s oboustrannými úložnými boxy z ocelového plechu a smrkové překližky.

Stoly jsou originály – masivní dřevěné desky a kovové podnože s nastavitelnou výškou ( jednoduše jde udělat z nízkých stolů stoly barové a úplně tak změnit atmosféru kavárny) a jsou doplněny mixem židlí – materiály, tvary i barvy rozbíjí jednotvárnost a dávají hostu možnost si vybrat. Sezení u dlouhého stolu a jeho sociální aspekt sbližování je faktor stejně důležitý jako jeho design.

Svítidla Flos Aim dovolují scénu až divadelně nasvítit.

Toalety v minimalistickém  duchu, betonová stěrka, kovové police pod umyvadly, kruhové tvary zařizovacích předmětů i zrcadel.

Projekt interiéru Kovárny měl být v prvé řadě pravdivý, materiálově jasný a jednoduchý. Měl odrážet konstrukci i funkci. Chtěli jsme vytvořit místo, kde je hostům dobře, design je až druhá věc, kterou si uvědomí.

03.03.2019