KAVÁRNA JEDNO KAFE, PRAHA

KAVÁRNA JEDNO KAFE, PRAHA

 

Manželé se rozhodli změnit svůj život a otevřít si rodinnou kavárnu s nabídkou domácích zákusků i nápojů. To ovlivnilo i vzhled kavárny, kde se stal dominantní prodejní pult s vitrínami. V zádní části je připraveno několik variant sezení pro všechny typy zákazníků, kteří si dají rychlé kafé na barových židlích či posedí déle v pohodlných křesílkách.

(kategorie: veřejný interiér I; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Tomáš Hrubý a Mgr. David Marek, DL STUDIO, s.r.o., www.dlstudio.cz)

Investory jsme potkali na výstavě gastronomických interiérů na výstavišti. Byl to milý maželský pár, který se rozhodl tímto krokem změnit svůj dosavadní život a vydat se novou cestou. Po hodinovém rozhovoru jsme se domluvili na projektu malé rodinné kavárny, kterou budou manželé provozovat společně.

Potkat zákazníky, kteří v oboru začínají má své úskalí, ale i výhody. Musíte zdánlivě jasné a jednoduché věci znovu a znovu vysvětlovat a obhajovat. Výhoda je, že vystoupíte ze zajetých schemat a sám se snažíte si formulovat, co vlastně chcete a jak toho chcete dosáhnout.

Okouzlilo mne, že si chtějí vše sami vyzkoušet, včetně výroby vlastních zákusků a nápojů. Od začátku odmítli možnost přeprodávání zboží od velkých dodavatelů. To, že budou majitelé sami stát za pultem ovlivnilo charakter kavárny. Půjde hlavně o přímý vztah mezi majitelem a kuchařem na jedné straně a zákazníkem, sousedem, na druhé straně. To ostatně vyplynulo i z umístění provozu na Praze 9, mimo centrum města, mezi starou zástavbu Hloubětína a několik nových domů pro převážně rodiny s dětmi.

Nabídka domácích koláčů se nabízí nejen pro konzumaci na místě, ale i pro prodej sebou. To umožňuje schema kavárny s velkým prodejním pultem s vitrínami pro zákusky. Pro rychlou konzumaci, nebo při návštěvě na jedno kafe jsme připravili vyšší stoly s barovým sezením naproti pultu. V zadní části je klidová zóna s lavicí a variabilním uspořádáním stolů. Pro stálé návštěvníky jsou připravena pohodlná křesílka v zadním rohu kavárny. Je počítáno s letní terasou.

Prostor je umístěn v novostavbě. Chtěli jsme ukázat sousedsky upřímný a přitom jenoduchý interier, bez zbytečného divadla okolo. Nechali jsme betonový strop obnažený, včetně vzduchotechniky a rozvodů elektřiny ke světlům. Zároveň jsme nechali prostor pro paní majitelku, aby si doplnila do polic vše, co je jí milé a co navodí důvěrnější vztah s hosty.

11.03.2018