KAVÁRNA A CUKRÁRNA „SORRY PEČEME JINAK“, BRNO

KAVÁRNA A CUKRÁRNA „SORRY PEČEME JINAK“, BRNO

 

Za nestandardním názvem podniku stojí jeho duše, inspirativní a lehce extravagantní cukrářka, která tu původně chtěla prodávat jen své výtvory. Architekti nakonec začlenili do interiéru i malé sezení a tak vznikla kavárna s variabilním posezením.

(kategorie: veřejný interiér I; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Tomáš Hrubý a Mgr. David Marek, DL STUDIO, s.r.o., www.dlstudio.cz)

Hlavním úkolem při přípravě projektu bylo vytvořit prostor pro výrobu inspiativní a trochu extravagantní cukrářky. Záměr byl prodávat tyto perly zákazníkům přímo z výroby a také zásobovat spřátelenou síť restaurací sladkými zákusky. To, že duše podniku chce mnoho věcí dělat jinak svědčí i nestandartní název podniku. Kavárna vznikla jaksi navíc. Pokud zákazník přijde pro zákusky, proč by si na chvíli nesedl a neochutnal něco na místě. Nakonec se podařilo pro kavárnu vyčlenit více místa, než jsme původně čekali a myslím, že majitelé dnes nelitují.

Prostor není pro kavárnu a prodejnu úplně jednoduchý. Znesnadňuje to výškové členění prostoru, prodejní pult až v zadní, zvýšené, části kavárny, která navazuje na výrobní prostory.

Pokusili jsme tomu dát logiku. Ve vstupní části v úrovni ulice jsme vytvořili potkávací prostor se zvýšeným sezením a stáním, kde se host zastaví pouze na rychlou kávu či na sklenku, než mu personál zabalí ty báječné dorty paní cukrářky. Proto je zde tolik místa pro kočárky čo kolo. V zadní části je pult pro výdej objednaného zboží a pár pohodlných míst pro kamarády a stálé zákazníky. Variabilní malé stolky umožňují měnit dispozici na různé akce, jako jsou dětské oslavy narozenin nebo tvořivé cukrářské lekce, které chtějí majitelé organizovat.

Starší budova, ve které je kavárna umístěna, jeví znaky jisté zchátralosti, ale zároveň se zachovala původní, bohatá výzdoba prostor. Ponechali jsme toho nejvíce co šlo. Doplněný interiér nenavazuje na původní ornamenty, ale naopak je jednoduchý a praktický.

11.03.2018