KAPLE SVATÉHO VÁCLAVA, BRNO

KAPLE SVATÉHO VÁCLAVA, BRNO

 

Zadáním projektu byla kompletní rekonstrukce kaple sv. Václava, která byla postavena a vysvěcena v září roku 1906 na místě původní zvoničky. Nový interiér kapličku projasnil a opticky zvětšil výšku hlavní lodi. Výraznou a hlavní dominantu celého interiéru tvoří oltářní mensa a dřevěné retabulum se svatostánkem.

(kategorie: veřejný interiér II; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Michal Kristen, spoluautor Ing. Vladimír Petráš)

Zadáním projektu byla kompletní rekonstrukce Kaple svatého Václava, která se nachází v Brně - Žabovřeskách na Burianově náměstí. Jedná se o samostatně stojící objekt s osově souměrným půdorysem, který byl postaven a vysvěcen v září roku 1906 na místě původní zvoničky z roku 1826.

Původní stav kaple byl v havarijním stavu. Na konstrukci kaple měla výrazně degradující vliv vlhkost, která se dostávala do svislých konstrukcí, čímž vznikali na povrchu stěn viditelné vlhkostní mapy a trhliny. To mělo za následek opadávání původních vnějších i vnitřních omítek a zvedání dlažby. Nevhodná byla také střešní krytina, která nesplňovala technické požadavky a měla pro celkový vzhled kapličky negativní vliv. Vytápění kapličky bylo řešené pomocí starých plynových kamen. Podlaha kapličky byla vydlážděna velmi jednoduchou, černo-bílou dlažbou, která svým vzhledem, ani materiálem nebyla v souladu s daným typem a architektonickým slohem stavby. Interiérové zařízení kapličky pozůstávalo z dřevěných, výrazně poškozených lavic, starých varhan, původního oltáře doplněného dřevěným svatostánkem a dřevěným křížem. Součástí zadání projektu byl i návrh interiéru, který po technické, architektonické, ale i praktické stránce nesplňoval požadavky pro daný typ objektu a účel jeho používání.

Interiér byl navržen s citem k dané stavbě a její historii. Myšlenkou jednoduchého vnitřního bílého prostoru hlavní lodi s klenbovým nasvícením, s kombinací přírodního kamene travertinu transparentně špachtlovaného a dřevěného dubového mobiliáře, se kaplička projasnila a opticky se zvětšila výška hlavní lodi.

Výraznou a hlavní dominantu celého interiéru tvoří oltářní mensa a dřevěné retabulum se svatostánkem. Hmota mensy i ambonu je navržena jako pohledově kompaktní a jednoduchý kamenný kvádr z travertinových desek s modrošedým fládrem. Opticky jsou od podlahy odraženy zastoupeným soklem z černé žuly. V čele je oltářní mensa ve spodní části doplněna prohloubeným, jemným nápisem SVATÝ VÁCLAVE, ORODUJ ZA NÁS!, odkaz na minulost, na původní kapličku. Retabulum za oltářní mensou je z dubového masivního dřeva s drásáním s povrchem upravený bílým mořením. V čele je vsazen svatostánek z mosazného, tepaného plechu. Ve vrchní části retáblu se nachází původní obraz Svatého Václava a na vrcholu umístěný původní kříž s věčným světlem, jemně plápolajícím. Materiálem, svou výškou, i důležitými doplňky, které jsou do retáblu za mensou osazeny, se vytvořil nový, hlavní prvek celého interiéru. Umožnil také oddělení hlavního prostoru kapličky od malé sakristie. Lavice v kapli, sedes, police, vitrína v zádveří a podstavec pro varhany jsou z drásaného dubu s povrchovou úpravou voskem. Vnitřní prostor kapličky dotváří původní dřevěné sochy na stěnách a zvonička.

Nový mobiliář v interiéru vynikne na podkladu travertinové podlahy a čistých bílých omítek na stěnách s nasvícením celého prostoru led světlem umístěném nad římsou u paty klenby, po celém obvodu hlavní lodi. Nepřímé osvětlení je umocněno svítidly orientovanými tak, aby svým směřováním zdůraznily mensu, retábl, ambon a svatostánek. Kombinací svítidel, včetně možnosti jejích tlumení, se vytváří místo pro hru těchto svítidel a navození v interiéru příjemné atmosféry.

Interiér je doplněn kovovými prvky v černé barvě. Na vstupu do kapličky je osazena mříž, která pro návštěvníky umožňuje ponechat kapličku otevřenou k nahlédnutí do interiéru i mimo bohoslužby. Svým ornamentem navazuje na provedení větrací mřížky po vnějším obvodu celé kapličky. Zajímavými a upoutávajícími jsou repasovaná okna s vitrážovým zasklením podle zachovaného, reliéfovaného skla a vstupní dveře, kterým byl navrácen okrový odstín.

Provedení rekonstrukce kapličky a navržení a realizování interiéru v současném a moderním duchu má výrazně pozitivní vliv na vzhled kapličky a vnitřní atmosféru. Jednoduché tvarosloví, použité přírodní materiály a nasvícení kapličky opticky zvětšily interiér a samotnému prostoru dodaly vzdušnost, lehkost a vážnost.

07.03.2019