JOY JESLE A ZAJÍCI S MRKVOVOU ZMRZLINOU

JOY JESLE A ZAJÍCI S MRKVOVOU ZMRZLINOU

 

Investor se rozhodl přeměnit po léta neužívané firemní sídlo v krásné administrativní budově v jesle pro děti od šesti měsíců do dvou let. V interiéru střídmé barevnosti dominuje velkoplošná tapeta na čelní stěně. Motiv tapety má svůj příběh o zajících a mrkvové zmrzlině, o lezení na stromy a nezbednosti ušatých chlupáčů.

(kategorie: veřejný interiér II; autor a přihlašovatel: Ing. Zuzana Staňková, PROJEKČNÍ ATELIÉR ZUZI s.r.o., www.atelier-zuzi.cz a www.design-zuzi.cz)

Po léta neužívané firemní sídlo, krásná administrativní budova v atraktivní lokalitě menšího moravského města. To byl rámec pro zadání od klienta, který se zde rozhodl zřídit jesle pro skupinu maximálně 22 dětí ve věku od šesti měsíců do dvou let.

Zadání bylo jasné. Nicméně objekt, byť vybavený kvalitními materiály, nebyl pro tento účel připraven. Povrchy a dispozice nevyhovovaly zákonům a vyhláškám, které hlídají interiéry pro malé děti.

Hlavní prostor určený pro denní místnost dětí má až katedrální charakter, otevírá se přes dvě podlaží ke střeše budovy. Na ploše přes 80 m2 tak našly své místo kruhové stolky a malé židličky, obojí ve dvou výškách pro maličké i větší děti. Ty si zde mohou malovat, modelovat či tvořit pod dohledem a s pomocí svých oblíbených „tet“. Prostoru je dostatek i na dva velké hrací koberce, „bazén“ s barevnými míčky a úložné skříňky. Nábytek je vybrán v neutrálním světlém dekoru javoru s akcentem teplé žluté. Záměrně je interiér navržen ve svém základu velmi střídmě barevně, protože hravá barevnost je sem vnesena hračkami pro děti a především velkoplošnou tapetou na čelní stěně. Motiv tapety má svůj příběh o zajících a mrkvové zmrzlině, o lezení na stromy a nezbednosti ušatých chlupáčů. Originální motiv byl navržen speciálně pro tento prostor tak, aby zvířátka „zabydlela“ zdánlivě obrovskou plochu a jejich měřítko je příjemné pro malé děti, které se batolí po podlaze či spí v postýlkách na balkoně (nebo lépe „na nebesích“). V prostoru se vznášejí obruče, nebo spíše různě velké bubliny, které opticky zaplňují objem a umožňují hravé průhledy na zajíce z různých úhlů a úrovní.

Velikost budovy umožnila vyčlenit samostatnou ložnici dětí v patře, postýlky pro 18 dětí není nutno každodenně skládat a uklízet. Spaní je chráněno bezpečnostní sítí, skleněné zábradlí umožňuje dětem kontrolovat zajíce, jestli jdou také spát.  

Zázemí pro děti bylo nutno navrhnout a vestavět do půdorysu zcela nově, s velkorysostí, kterou umožnil objem budovy.

Šatna je průchozí a je vybavena skříňkami v dekoru světlého javoru. Oblíbené rozlišovací motivy nejsou barevné, ale jemně vyfrézované na dvířkách. Celý prostor je jemný, neutrální, barevnost oblečení a obutí dětí jej zcela jistě oživí dostatečně.

Umývárna dětí musí být průchozí z denní místnosti i od šatny dětí. Tento požadavek určil dispozici místnosti s malými umývadly a závěsnými záchodovými mísami. Barevnost navazuje na dekor javoru skříněk, akcentní teplá žlutá je na zrcadlech pro malé parádnice a na stěnkách oddělujících zavěšené záchodové mísy. Interiér je dotažen do detailu v barevnosti kalíšků a v neutralitě bílých ručníků. Původní dveře byly uschovány a na jejich místo osazeny skleněné výplně, kam se dostali zvědaví zajíci i se zmrzlinou.

Jídlo je do jeslí dováženo hotové, prostorná kuchyně je vlastně přípravnou vybavenou nejmodernější technologií. Barevnost a materiály jsou nadčasové, neutrální - bílá s jemnou šedou evokují pocit čistoty.  

Zázemí pro zaměstnance bylo možno umístit do suterénu budovy, kde je šatna a malá koupelna s WC. Další hygienický uzel pro zaměstnance je v patře s dětskou ložnicí, bylo možno využít stávající prostory a velmi kvalitní vybavení. 

Poslední místností v patře je velkorysá kancelář pro potřeby agendy jeslí či denní místnost pro zaměstnance, jež může posloužit i jako „izolace“ v případě náhlého onemocnění dítěte v jeslích, než si pro ně přijede máma či táta.

I okolí budovy je připraveno na nápor svých malých uživatelů. Vedle vstupu do jesliček je krytá plocha, kde mohou rodiče ponechat kočárek po celou dobu, kdy je dítě v jeslích. Velká prosklená stěna v denní místnosti jeslí je vizuelně propojena s venkovním prostorem menší zahrady se vzrostlou zelení. Na trávníku bude umístěno pískoviště a oblíbené prolézačky. Skleněná plocha je stíněna interiérovými screenovými roletami, které umožňují výhled ven i při jejich plném zatažení.

Jesličky daly původně firemní administrativní budově zcela nového ducha. Moderní interiér je hlídán moderními technologiemi, provoz je řízen pomocí čipových karet. Nadčasová architektura objektu je plně v souladu se svou zcela novou náplní.

Celá rekonstrukce včetně stavebních úprav a dodávky interiéru proběhla pod taktovkou autorky návrhu, ing. Zuzany Staňkové. Dodávky jsou realizovány za spolupráce spřátelených a lety prověřených firem.

07.03.2019