INTERIÉR KAVÁRNY COFFEEUP, ÚSTÍ NAD LABEM

INTERIÉR KAVÁRNY COFFEEUP, ÚSTÍ NAD LABEM

 

Zadání ze strany investora bylo poměrně konkrétní – vytvořit ve sklepním prostoru v širším centru Ústí nad Labem kavárnu s kvalitní kávou a drobným občerstvením, která bude sloužit jako příjemné místo setká­vání obyvatel města a zejména studentů z přilehlých fakult UJEP.
(kategorie: veřejný interiér I.; autor a přihlašovatel: Andrea Kroupová)

Vzniknout měl prostor, který bude světlý a odlehčený, bude odpovídat hygienickým požadavkům na provoz kavárny, ale zároveň i současným trendům a přístupům v interiérovém designu.

Hlavním požadavkem bylo držet se co možná nejnižšího rozpočtu a vytvořit prostor atraktivní pro širší veřejnost s určitým důrazem/orientací na studenty, kteří zde mohou trávit volný čas či studovat. Do hlavního prostoru, který má necelých 40 m2, bylo nutné umístit několik druhů sezení – velký stůl pro skupinu, nižší seze­ní s křeslem a malým kávovým stolkem pro relax a několik stolků pro 2 až 3 osoby. Důležitým požadavkem bylo držet se jemných, světlých a pastelových tónů.

Původní sklepní prostor se v podstatě celý vyčistil od zbytečných příček, tak aby hlavní část kavárny byla pokud možno co největší. Původní malá sklepní okna do ulice se vyměnila za velká francouzská, dodržující symetrii budovy. Povrchová úprava většiny stěn vychází z původního cihlového zdiva (které má nezpochyb­nitelné kouzlo) opatřeného bílým omyvatelným a otěruvzdorným nátěrem. Podlaha se srovnala a vylila polyu­retanovou stěrkou v neutrálním odstínu. V interiéru se opakuje bělený smrkový masiv a březová překližka, ze kterých jsou vyrobené stoly a lavice, dominantní diagonální obklad stěny s policemi, bar i na míru zhotovené dveře na toalety a technické zázemí.

Hlavní světelný prvek vznikl pro konkrétní prostor a jedná se o klasické zářivky zakomponované v na míru zhotoveném květináči z březové překližky, který se táhne rovnoběžně s diagonální stěnou a osvětluje řadu malých stolků. Industriálně působící kari síť odděluje hlavní vstup od sezení a zároveň slouží jako věšák. Většina otopných těles je uschována v rámu obloženém dekorativním perforovaným plechem, který je rovněž použit na obložení baru, aby chladicí zařízení a spotřebiče uvnitř pultu měly přirozené odvětrání.

Většina nábytku, který se nezhotovoval na míru, je pořízena v ústeckých bazarech a sběrných dvorech a zrepasována. Úprava zdí toalet je opatřena voděodolnými laminovanými tapetami, vzniklými pro tento konkrétní prostor, s botanickými kresbami odkazujícími opět k nedaleké univerzitě. Podlaha je stejná jako v celém prostoru, tedy polyuretanová stěrka.

Předzahrádka kavárny je zatím v progresu a je připravená opět splnit různé požadavky návštěvníků, připra­vují se zde malé klasické stolky, tribunové lavicové sezení oddělující vyvýšenou travnatou plochu i nízké stolky pro sezení přímo na trávě.

12.03.2016