GALERIE V RODINNÉM DOMĚ, PRAHA

GALERIE V RODINNÉM DOMĚ, PRAHA

 

Cílem ateliéru bylo navrhnout vzdušný a minimalistický interiér s použitím světlých přírodních nadčasových materiálů. Největší výzvou bylo řešení obývacího pokoje spojeného s kuchyní, kde do malého prostoru zasahuje schodiště. Architekti proto pojali nejdelší stěnu jako „galerii“ s knihovnou, nikami, kuchyňskou linkou a televizní stěnou.

(kategorie: novostavba; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Martin Sladký a Ing. arch. Klára Melounová, DE.FAKTO CZ, s.r.o., www.defakto.cz)

Investor oslovil ateliér de.fakto s přáním navrhnout interiér do novostavby řadového rodinného domu v Hostivaři pro rodinu s dvěma dětmi. Třípodlažní dům o rozloze zhruba 210 m2 byl v té době ve fázi hrubé stavby a tak byly možné drobné dispoziční úpravy.

Cílem ateliéru bylo navrhnout vzdušný, minimalistický interiér s použitím světlých přírodních, nadčasových materiálů. Největší výzvou bylo řešení obývacího pokoje spojeného s kuchyní. Prostor je malý a zasahuje do něj schodiště. Architekti pojali jeho nejdelší stěnu jako „galerii“. Navrhli zde knihovnu s různě velkými nikami, která v sobě skrývá kuchyňskou linku, zároveň funguje jako televizní stěna a dává prostor na vystavení osobních předmětů, uměleckých děl a knih. Prostor díky tomu působí jednotně a celistvě. Tento dojem podporuje i obklad stěny dřevěnou podlahou v dekoru běleného dubu. Optické zvětšení prostoru architekti dosáhli i díky zrcadlovému obkladu na jedné z kratších stěnu u kuchyňské linky. Dominantou obytného prostoru je kuchyňský ostrov, který zároveň slouží jako jídelní stůl. Jednotná výška umožňuje univerzální využití a zároveň dodává celému prostoru velkolepost. Atypicky upravené nohy židlí jsou ve stejném duchu jako podnože konferenčních stolů. Jídelní stůl je podepřen pouze kaleným sklem, takže navzdory své velikosti vytváří pocit levitujícího prvku.

Dalším atypickým řešením je posuvná stěna oddělující dětské pokoje. V případě potřeby je možné ji odsunout a vzniká tak jeden velký dětský pokoj, ve kterém mohou děti trávit čas společně. Stěna je pojatá jako velký obraz v rámu, tmavá plocha podporuje kreativitu dětí a dává jim prostor, aby si ji pojali po svém. Toto řešení také v budoucnosti umožňuje v případě odchodu dětí vytvořit jeden pokoj, využívaný například pro hosty. 

V hlavní koupelně zaujmou poměrně nízké okraje umyvadel a chybějící klasický odpad. Ten je skrytý pod bílou deskou z umělého kamene, díky které působí, že deska koupelnové skříňky prochází umyvadly. Voda tak odtéká pouze nenápadnou spárou  po okrajích umyvadla. Veškerý atypický nábytek byl vyroben vlastní dílnou ateliéru de.fakto.

15.03.2018