FINALISTA KATEGORIE - VEŘEJNÝ INTERIÉR I

FINALISTA KATEGORIE - VEŘEJNÝ INTERIÉR I

 

BISTRO NA NOVÉ RADNICI, PRAHA

Interiér nového bistra na pražském magistrátu tvoří světlý, čistý a otevřený prostor, který respektuje kontext významné historické budovy. V maximální míře tu jsou použity přírodní materiály. Autoři dali vyniknout původním místnostem, které nyní působí mnohem velkoryseji a díky použitému jemnému ornamentu i zajímavěji.

(kategorie: veřejný interiér I; autor a přihlašovatel: Juraj Calaj, Vítězslav Danda, Ivan Boroš, EDIT ARCHITECTS s.r.o., www.editarchitects.com)

Interiér nového bistra na pražském magistrátu je navržen jako světlý, čistý a otevřený prostor, který respektuje kontext významné historické budovy. Základní použité materiály jsou přírodního charakteru s důrazem na využití tradičních technologií a stavebních postupů. Práce s jemným ornamentem, který nenápadně lemuje zóny výdeje a sezení, odkazuje na řemeslnou zručnost a komplexní pojetí interiérů celého objektu
Zpráva: Původní bistro v přízemí pražského magistrátu bylo v roce 2017 po letech užívání ve velmi špatném stavu, a tak se radní rozhodli pro jeho rekonstrukci. Na základě dispozičního řešení zpracovaného společností Contractis, s.r.o. vypsal magistrát výběrové řízení na projekt interiéru zákaznické části, k jehož účasti jsme byli vyzváni a po předložení našeho konceptu i vybráni pro další rozpracování.
Koncept: Do prostoru bistra jsme vložili kompaktní objem obsahující nejnutnější zázemí pro obsluhu. To nám umožnilo vytvořit pro zákazníky jeden souvislý prostor podél fasády. Dali jsme tak vyniknout původním místnostem, které nyní působí mnohem velkoryseji. Vsazený objem jsme obložili keramickou mozaikou a vytvořili v něm niky pro sezení a výdej. Niky jsou lemované dekorativní bordurou, která se propisuje i do podlahy.
Nové bistro bylo oproti původnímu provozně zjednodušeno a současně byl i přemístěn vstup, který je nyní blíže vstupu do budovy. Bistro je tak snadněji přístupné pro veřejnost.
Neobvyklé požadavky: Jedním z požadavků bylo zachování možnosti zaměstnávat lidi se zdravotním postižením, což vedlo k velkorysejšímu řešení zázemí oproti běžným gastro provozům.
Velikosti interiéru: Zákaznická část má 100 m2, zázemí pak 78 m2.
Zvláštní okolnosti a specifika stavby nebo rekonstrukce:
Použité materiály: V interiéru jsme pracovali s keramickou mozaikou, která lemováním akcentuje jednotlivé niky pro sezení a pro výdej. Lemování se propisuje i do podlahy ze světlého teraca. Vybavení tvoří židle českého výrobce TON, stoly z bílého mramoru s litinovými podnožemi, lavice a pult v přední části bistra jsou truhlářské výrobky z přírodního dubu.
Inovativní řešení a postupy:
Zvláštnosti z pohledu autora: V interiéru pro nás byly zásadní dva detaily. Prvním bylo přesné napojení lemování v keramickém obkladu na lemování v teracu. To vyžadovalo převrácení klasického pořadí stavebních prací, nejdříve se musela založit keramická mozaika a poté se mohlo provést teraco, které se rozměřilo podle obkladu na stěnách. Druhým důležitým detailem bylo napojení dřevěného obkladu na keramický obklad v nikám v jednom líci při různých tloušťkách obou materiálů, což vyžadovalo mimořádně přesnou koordinaci jednotlivých dodavatelů na stavbě.

03.04.2019