FINALISTA KATEGORIE - SOUKROMÝ INTERIÉR REKONSTRUKCE

FINALISTA KATEGORIE - SOUKROMÝ INTERIÉR REKONSTRUKCE

 

LOFT 32, ZLÍN

Loft se nachází v osmém podlaží bývalé etážové výrobní budovy v areálu Baťovy továrny s výhledem na zelené jádro města. Ambicí interiéru je maximální zapojení obrazu města do prostoru bytu. Na reltivně malé plošw vznikl velkorysý trojrozměrný koncept s mnoha skrytými komplementární prostory.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Petr Janda, Anna Podroužková, Maty Donátová, Bára Simajchlová, PETR JANDA/BRAINWORK, www.petrjanda.com)

Loft se nachází v 8. podlaží bývalé etážové výrobní budovy v areálu zlínské Baťovy továrny s  s výhledem na zelené jádro města.  Ambicí interiéru je maximální zapojení obrazu města do prostoru bytu. Loft nepoužívá ve svém  interiérovém tvarosloví obvyklé materiálové citace slavného industriálního kontextu, vytváří autentický dialog mezi  abstraktně řešeným prostorem a výhledem rámovaným zlínským mrakodrapem a údolím Jižních svahů. Vnitřní prostorová artikulace pracuje s dramaturgií postupného otvírání jednotlivých epicenter bytu umožňující při své maximální otevřenosti zónování na společenské a soukromé partie pomocí vícestupňové gradace jednotlivých výškových úrovní, nikoli ostrým předělem. Interiér je definován jako kompozice hlavního volně tvarovaného společenského prostoru opřeného zády do zalomené membrány nábytkové příčky a vestavěné kuchyně ukrývající za sebou dva pokoje, koupelnu, vstupní zádveří a „tajné“ schodiště. Skrze tuto příčku vstupujeme do hlavního převýšeného prostoru definovaného vloženou rampou nastoupávající z obytné kuchyně s jídelním zálivem přes dětský kout zakousnutý do parapetu okna a záliv vymezený dvěma atypickými pohovkami až do ložnice s vestavěnou kruhovou vanou v nejvyšším cípu celé kompozice. Tvar vrostlý do podlahy a stěn interiéru je tvořen strukturou sestavenou z trojúhelníků, která se spirálovitě obtáčí kolem středu dispozice a vytváří pódium, jež je zároveň hledištěm přivráceným k výhledu na město. Rotující struktura do sebe integruje atypické pohovkové prvky a plynule navazuje na obložení svislých stěn oddělujících soukromé části interiéru.  Materiálové řešení je variací jemných odstínů bíle mořené břízové překližky čalounění a podlahové krytiny akcentované skleněnými dělícími prvky zábradlí a posuvné příčky ložnice, lakované kuchyně ve vysokém lesku a mozaikovým obkladem. Na relativně malé ploše s minimální výškou umožňující  dvoupatrové uspořádání tak vzniká velkorysý trojrozměrný koncept s mnoha skrytými komplementárními prostory v rubových partiích hlavní struktury.

04.04.2019