FINALISTA KATEGORIE - SOUKROMÝ INTERIÉR REKONSTRUKCE

FINALISTA KATEGORIE - SOUKROMÝ INTERIÉR REKONSTRUKCE

 

PANELÁKOVÝ BYT S PRŮHLEDY, PRAHA

Rekonstrukce panelákového bytu v Praze byla specifická mimo jiné tím, že se autoři s klienty osobně setkali pouze 3x. Radikální proměna vnesla do prostoru originální průhledy a kruhové motivy, dodala mu na vzdušnosti a průchodnosti, což byla jedna ze základních myšlenek projektu.
(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Markéta Zdebská, BY architects, www.byarchitects.cz)

Klient nás kontaktoval z jeho tehdejšího zázemí v zahraničí se záměrem vybudovat domov v Praze. Osobně jsme se během navrhování a výstavby potkali třikrát. Poprvé v předmětném bytě, poté při odsouhlasení výběru konkrétních materiálů. Další probíhalo za pomoci videokonferencí a e-mailové komunikace. Přesto se podařilo od února do června byt nejen navrhnout, ale také zajistit výběrové řízení na dodavatele a kompletní rekonstrukci realizovat tak, aby se v létě klienti mohli nastěhovat, což se také ke spokojenosti všech zúčastněných stran stalo.

Celý proces byl velkým dílem ovlivněn osvícenými investory, kteří měli neutuchající zájem dostat předloženou myšlenku v jejím plném rozsahu, což není v našem prostředí samozřejmostí. Na první pohled formální dispozice je bavila a dokázali vnímat její rafinovanost. Zaujal je ovál i prostor okolo něj, který obsahuje další místa a zákoutí s definovanými funkcemi, průhledy a tvary.

Zadáním bylo bydlení pro mladou čtyřčlennou rodinu, dostatek úložných prostor, oddělená kuchyně, velká knihovna, malý home office, dvě WC, zachování průchodnosti bytu. Vzhledem k omezenému prostoru a možnostem panelákového bytu byla využita centrální pozice jádra pro snadné připojení potřebných instalací (2x WC, další koupelnové armatury, kuchyně a pračky). V těsném kontaktu s koupelnami je navržena prostorná šatna. Celé zázemí je tak zabaleno do oválu, vloženého do středu dispozice. Nacházíme se uvnitř nebo venku, vnímáme konvexnost či konkávnost křivek, které tak dodávají příjemnou měkkost i obytným místnostem. Kruhové motivy pak v drobných detailech procházejí celým interiérem.

Důležitým prvkem jsou průhledy dispozicí, jak příčné, vedené zázemím, tak podélné, které nabízejí možnost vnímat oba konce bytu a pohyb obyvatel i denního světla po celém interiéru. To se díky uspořádání dostává do míst, kam dříve nemělo přístup, např. do komunikace, která je spojkou z obytného prostoru do dětského pokoje. Získání tohoto propojení, spolu s umístěním pračky a vestavěného koše na prádlo (přístupným z koupelny i z komunikace), klienti v kontextu celého provozu velmi ocenili. Všichni zúčastnění rovněž vnímají jako nesmírně praktické řešení kuchyně, která má blízko ke vstupu.

Jednotlivá místa jsou tak jasně definována a zároveň zcela přirozeně propojena, čímž byt získává vzdušnost v obytných i obslužných prostorech a průchodnost, která byla nedílnou součástí zadání. Je tedy logicky jednou ze základních myšlenek projektu a je radost vidět, jak to celé funguje. Propojení funkce a koncepce je totiž samozřejmým cílem naší práce.

Pokud jde o vybavení a materiály, byly použity nové dubové parkety kladené do stromečku, PUR stěrky v koupelnách, bíle lakovaný vestavěný nábytek v kombinaci s borovou překližkou, černé akcenty v podobě kování na dveřích, corianová umyvadla a kuchyňská pracovní deska, bílá dřevěná okna, repasovaný nábytek a světla v kombinaci s novými kusy či obloukové segmenty z SDK.                  

Na rekonstrukci bytu s užitnou plochou 73 m2 se kromě Markéty Zdebské podíleli také Pavla Hradilová, Jana Horecká a Marek Žáček.

                                    

13.04.2016