DŮM NA VĚTRNÉM KOPCI

DŮM NA VĚTRNÉM KOPCI

 

Investor požadoval jednoduchý, minimalistický interiér s použitím dřeva v decentní bělené formě. Autoři do návrhu dále zakomponovali zapuštění plátna pro dataprojektor, vinotéku, plochu pro fotografie z cest či prostor pro domácího mazlíčka pod schody. Část schodišťové stěny je řešena jako tabule na vzkazy a vytváří v interiérů nečekaný kontrast.

(kategorie: novostavba; autor a přihlašovatel: Ing. Irena Truhlářová a Ing. Martin Jirsa, ARCHCON ATELIER, s.r.o., www.archcon.cz)

Investor požadoval jednoduchý, minimalistický interiér s použitím dřeva v decentní bělené formě. Do návrhu jsme měli zakomponovat zapuštění plátna pro dataprojektor, vinotéku, plochu pro fotografie z cest či prostor pro domácího mazlíčka pod schody. Hlavní obytný prostor (hala s pracovní koutem, schodiště, kuchyně, obývací pokoj a jídelna) mají celkovou plochu 56,2 m2. Z vlastního architektonického návrhu domu vyplývá neobvyklé umístění schodiště v centru dispozice či snížená úroveň obytného prostoru s jídelnou. Hlavními prvky v interiéru jsou hladký dřevěný strop (bělený smrk – biodeska) s přiznanými spárami a zapuštěnými světly a marmoleum v odstínu tmavě šedé (úroveň obytného prostoru a jídelny) a světle béžové (úroveň vstupu a kuchyně). Bělený smrk se opakuje na dřevohliníkových oknech v interiéru a části kuchyňské linky směřujícím k jídelnímu koutu. Ostatní části kuchyňské linky jsou bílé, pracovní deska tmavě šedá (ve stejném odstínu jako marmoleum) a za pracovní deskou je použitý lakobel ve světle modrém odstínu. Truhlář p. Zapletal zde použil inovativní řešení s vloženými šuplíky – díky tomu má kuchyňská linka velmi čisté linie. V návaznosti na kuchyni řešíme část schodišťové stěny jako tabuli na vzkazy a tím vnášíme do interiéru kýžený kontrast. Skutečným šperkem domu je elegantní schodiště z běleného dubu. Řešení podsvícení stupňů tímto elegantním způsobem navrhl realizátor schodiště p. Mikeš. Schodiště je doplněné lehkým kovovým zábradlím (antracit) a na vřetenové stěně madlem z běleného dubu. Materiál schodiště se opakuje také na masivním dubovém stole, který jsme doplnili židlemi různých tvarů a odstínů. Židle do interiéru vnášejí trochu hravosti. Nedílnou součástí interiéru jsou obrazy krajiny, do které dům hledí a blízký kontakt s navazující zahradou. Po realizaci nás příjemně překvapilo, že vyrovnávací stupně mezi oběma úrovněmi mají nečekanou funkci – zcela přirozeně se na nich posedává, diskutuje, hledí do krajiny či na televizi…

15.03.2018