DO SOUTĚŽE SE PŘIHLÁSILO CENTRUM ELEMENTS V OSTRAVĚ

DO SOUTĚŽE SE PŘIHLÁSILO CENTRUM ELEMENTS V OSTRAVĚ

Ambicí center Elements je vytvořit zázemí pro stavebníka, který hledá odbornost a radu napříč realizací staveb a finalizací interiérů. I přesto, že je každá realizace o „elementech“, tak v Elements centrech jde zejména o celek a to jak od technického vybavení staveb až po dotažení interiérů.
(přihlašovatel: spol. Ginger, Autor: Ing. arch. Jan Linhart )

Objekt Elements Ostrava je národní technická kulturní památka postavená v roce 1906 z režného zdiva, skeletového systému a dřevěné velko-rozponové konstrukce střechy. V minulosti byla budova využívána jako depo kolejových vozidel, dílny a také odborné učiliště. Dispoziční uspořádání budovy má tvar písmene H. Hlavní trakt je dvoupatrový a z přízemí jsou přístupná čtyři symetrická boční křídla. Hlavní trakt je zastřešen ojedinělou válcovou střechou na dřevěných obloukových vaznících se  záklopem. Plášť objektu je z režného zdiva s naznačeným tektonický systémem.

Cílem návrhu bylo vytvořit inspirativní prostředí, které bude funkčně a dispozičně splňovat požadavky investora. Návrh maximálně využívá stávajícího dispozičního řešení. Jednotlivé funkční celky jsou rozděleny do bočních křídel a patra hlavního traktu. Přízemí hlavního traktu a část patra jsou sdíleným prostorem, kde se jednotlivé oblasti prolínají. V přízemí jsou dominantní odhalené cihlové stěny a původní betonové konstrukce, které díky 4 tunám abraziva použitého při tryskání a závěrečné penetraci vypadají velmi zajímavě.

Po stránce architektonické jsme se snažili vytvořit jednotně výtvarně laděný prostor, který bude vytvářet vhodné prezentační prostředí pro velmi designově pestrý sortiment. Využili jsme maximálního uplatnění všech hodnotných architektonických prvků stávající stavby.  V interiéru byly částečně očištěny obvodové zdi na režné zdivo a stejně tak byl otryskán vestavěný betonový skelet.  Materiály jsou zachovány v jejich původní barevnosti a struktuře. Základní podlahy jsou jednotné ve všech částech budovy a struktuře připomínající beton. Dalšími doplňujícími materiály jsou dřevo v podobě dubové prkenné podlahy uplatněné i na stěnách a podhledu a šedé konstrukce expozitorů, parapetů, stěn apod.  Vše je doplněno architektonickým nasvětlením.

Velmi důležitým výtvarným, ale i funkčním prvkem je nové zádveří. V rámci původní dispozice nebylo zádveří ani závětří nijak řešeno. Pro provoz objektu je však takový prostor velmi důležitý. Navrhli jsme proto řešit zádveří v souvislosti s venkovní částí. Tvarově a materiálově jednoduchý objem zádveří je kontrastem k historické průmyslové stavbě. Spolu s reklamním poutačem vytváří dominantu venkovního vstupního prostoru a zároveň místo pro vystavení předváděných výrobků v exteriéru.

V jednoduchosti je krása a podstatou interiéru bylo podpořit samotný design vystavených exponátů a ne ho zastínit. Dřevo je výhradně dřevěná podlaha Kährs Safari Dub, ocelové prvky ošetřené „kovářskou“ černou barvou. Na podlahu byla použita cementová stěrka s epoxidovým nátěrem v matném provedení, které ještě akcentují kontrasty prostoru.

V centru jsou dvě zasedací místnosti, dva jednací stoly zavěšené ze stropu a pak dalších 10 nezávislých jednacích prostor pro maximální využití stavebníků pro své schůzky s montážními a projekčními partnery. Přízemí nabízí dva extrémy prezentace koupelen a to prostorově velkolepé a dostatečně odlišné realizace na jedné straně a pak menší a základnější série. V jedné části si klienti mohou ujasnit styl a design, který je zaujme a druhá část je určena spíše designově nenáročné klientele a cenově velmi dostupným řešením.  Významným prvkem u vstupu je recepce, která je kompletně opláštěná dřevěnou podlahou. Tento materiál je zároveň použit jako podlahový materiál na vyvýšeném pódiu společně s podhledem se zapuštěnými liniovými LED svítidly. Propojení funkční kuchyně, menších stolů, přes obytné uspořádání až k navazující koupelně nepřímo naznačuje kompletnost nabídky a celistvost řešení pro klienty centra. Velmi poutavými designovými prvky jsou kontinuální police podél celé obvodové stěny vyrobené z oceli a jednací stoly zavěšené ze stropu. Památkáři oceněný citlivý přístup při instalaci vzduchotechniky ve 2.NP, kde bylo potrubí „schováno“ do černé izolace a provlíknuté do dřevěné konstrukce střechy.

Autor:
Ing. arch. Jan Linhart (*1972), absolvent ČVUT, fakulty architektury, má vlastní studio C015.

Zaměřuje se na projekty s komplexním přístupem od celkového architektonického pojetí přes stavební materiály až po finální interiérové zpracování. Své zkušenosti uplatňuje také v oblasti sportovních staveb a urbanistiky. Nelimituje materiály pro svoji tvorbu a ani je nijak neupřednostňuje. Hledá optimální cestu mezi přáním klientů, specifiky stavby a designovou čistotou. Se společností Gienger navázal dlouhodobější spolupráci a již nyní připravuje další zajímavé klientská centra. Užitná hodnota a design spolu musí komunikovat a to přidává na řešení styl a úroveň, kterou si investor velmi cení. Pro své projekty navrhuje mnohdy i nábytek na míru bez ohledu na použité materiály a v celkovém pojetí zakomponuje tyto prvky do celku.

 

 

15.02.2016