ČOKOLATERIE VOKOVICE, PRAHA

ČOKOLATERIE VOKOVICE, PRAHA

 

V návrhu budoucího čokoládového ráje kladl architekt důraz na motiv rámu. U výloh to umožnilo vytvořit investorem požadovaná místa k sezení, která byla doplněna o police s knihami. Přímo na místě se každé pondělí vyrábějí lahodné pralinky, tabulková čokoláda a jiné delikatesy, které jasně předurčily výběr barev použitých v interiéru.

(kategorie: veřejný interiér I; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Jan Bek, www.bekarch.cz)

Čokolatérie je situována do příjemné části Prahy 6 Vokovice s dobrou dostupností na stanici metro A Bořislavka a přímo naproti ZŠ Na Dlouhém lánu. Konkrétní adresa je K lánu 496/2. Již z ulice je prostor dobře rozeznatelný, dominují mu dvě výlohy s antracitovými rámy a co je důležité s posuvnými výplněmi. V létě tedy bude možné prolnout prostor uvnitř s venkovním. Do budoucna se počítá i s tvorbou předzahrádky.

Konceptuálně se nejedná o standardní kavárnu ale o čokolatérii. Samozřejmě zde naleznete všechny služby, jako jste zvyklí v kavárně (výborná káva, snídaně a dokonce i víno), ty jsou však doplněny o čokoládové výrobky, které jsou vyráběny přímo na místě v přípravně. Otevřeno je každý den kromě pondělí, kdy probíhá tvorba čokolády. Projekt cílí nejen na obyvatele Prahy 6, kterým tím byl vytvořen příjemný prostor k odpočinku, práci, ale i na vzdálenější návštěvníky, které osloví rozšířená nabídka čokolády a budou se o ní chtít dozvědět více. Plánují se i různé poučné exkurze do přípravny atd.

V prostoru se dříve nacházela žabka, jednalo se tedy o poměrně náročnou rekonstrukci. Prostor bylo třeba rekolaudovat. Celková výměra je 83,7m2, samotná hlavní místnost zabírá 66,7m2. V zázemí se nachází přípravna, zázemí zaměstnanců, pánský a dámský/invalidní záchod. Hlavní odbytová místnost je jasně definovaná, bylo nutno opticky snížit výšku stropu a vytvořit prostor pro vedení VZT a jiných instalací, zároveň jsme využili jako odhlučnění.

V architektonickém návrhu se již tradičně objevuje motiv rámu. Nejvýrazněji se projevuje v ostění výloh. Zde byl požadavek na vytvoření míst k sezení nad stávajícími výdechy ze sklepa. Zároveň bylo třeba zakrýt koncové jednotky VZT. To přímo vybízelo k tvorbě obvodových rámů s knihovními poličkami, které vše vhodně zakryly. Motiv jsme dále zopakovali na cihlové zdi v podobě polic, v ostění dveří do zázemí a v rámech křídou popisovatelných tabulí. Hlavní barevnou kombinací je bílá vs dub doplněná o různé tóny hnědé odkazující na čokoládu. Centrální pult je v z kvalitního materiálu lak mat kombinovaného s olejovanou dubovou dýhou. Ze stejné dýhy jsou i židle a barové židle Ton Merano. Další odstíny hnědé můžete nalézt v světlé hnědé zdi, v pohodlných křeslech a deskách stolů. Na podlahu byl zvolen vysoce odolný vinyl v nenápadném světlém dřevěném dekoru, který dá vyniknout dubovým židlím a dalším prvkům mobiliáře. Dalším výrazným prvkem interiéru jsou světla z hrnků, vytvořená na zakázku panem Ryantem.

Na tomto projektu jsem dostal poměrně volnou ruku a za to moc děkuji, mohl jsem zde realizovat všechny mé vize a poznatky z předchozích zakázek. Byl jsem natolik drzý, že jsem pozměnil barevně i logo, aby mi zapadalo do kontextu. Investoři do toho vložili z mého pohledu maximum, spolupráce byla příkladná a já na oplátku do projektu vložil všechen svůj um a znalosti, tak doufám, že si projekt najde příznivce a zavítáte na návštěvu.

Více info a třeba i fotky ze stavby naleznete na fb nebo instagramových stránkách čokolaterie vokovice.

11.03.2018