CENTRUM KULTURY LOVOŠ, LOVOSICE

CENTRUM KULTURY LOVOŠ, LOVOSICE

 

Centrum kultury Lovoš je tvořeno ze tří původních budov z různých období, nicméně před rekonstrukcí byla využívána pouze část prostor. Jejím cílem byla renovace sálu a předsálí, rekonstrukce bývalé restaurace a bistra a celkové otevření centra veřejnosti, včetně přesunutí informačního centra do přízemí budovy.

(kategorie: veřejný interiér II; autor a přihlašovatel: Monika White, LE PATIO LIFESTYLE s.r.o., www.lepatiostudio.cz)

 

Rekonstrukce Centra kultury Lovoš v Lovosicích – první fáze Divadlo
Budovy kulturních center, tolik typické pro menší města, jsou ve většině případů “danajským darem” minulého režimu, často vzbuzují smíšené pocity a jejich využití je mnohdy sporné. Pokud dochází k rekonstrukci, ta většinou nerespektuje jejich historii a dochází k architektonickým paskvilům. V případě Lovoše v Lovosicích se díky dobré vizi a vytrvalosti představitelů města společně se zkušenostmi a neotřelým přístupem autorů návrhu a realizace podařilo vytvořit prostor, který nejen respektuje historický vývoj budovy/společnosti, ale též se mu znovu daří integrovat kulturní a společenské aktivity pro místní komunitu do funkčního a reprezentativního celku.
Zadání investora:
Investor - příspěvková organizace kulturního centra Lovoš - se obrátil na Moniku White v srpnu 2017 s žádostí o pomoc při rekonstrukci budovy kulturního centra. KC Lovoš je zajímavý objekt tvořený „slepením“ tří budov z různých období – 19. století, 20. léta a 70. léta. V době zahájení zakázky byl v budově divadelní sál, kanceláře příspěvkové organizace KC Lovoš a několik menších zasedacích místností. Větší část přízemí byla vyprázdněna. Zadáním investora bylo:
Otevřít centrum více veřejnosti přesunutím informačního centra do přízemí

Rekonstrukce bývalé restaurace Lovoš a bistra v příjemnou a klidnou kulturní kavárnu  
Renovace sálu, předsálí a šatny KS Lovoš dle následujícího zadání:

- Sál má být nadále místem pořádání plesů, zábav, divadelních představení a koncertů, ale prostory by se měly stát více atraktivní pro mladší generaci. 

- Lépe využít prostory baru. - Využít prázdné předsálí pro další bar a lounge prostor.

- Změna názvu KS Lovoš.

- Změna celkového vnímání KS Lovoš by měla proběhnout nejen na fyzické úrovni, ale také v rovině komunikační, kde je třeba změnou názvu signalizovat odpoutání se od dob minulých a otevřít se zejména mladším lidem.
Realizace:
Autoři projektu nejprve předložili Městu Lovosice komplexní studii zpracovávající celkový koncept budovy a jejího začlenění do života Lovosic včetně aktivit, které v ní budou probíhat. Na základě schválené studie bylo přistoupeno k rekonstrukci, a to v první fázi rekonstrukce Divadla.
Současná podoba Divadla pochází z konce 20. let a je zajímavou ukázkou stylu art deco. Společné prostory náležející k divadlu – foyer, šatna, schodiště - byly zcela přestavěny koncem 70. let. Poslední zásahy do interiéru proběhly v 90. letech.  Vzhledem k omezeným prostředkům příspěvkové organizace a zároveň z respektu k historické architektuře bylo rozhodnuto přistoupit k rekonstrukci velmi úsporně:
- V prvé řadě očistit budovu od různých necitlivých zásahů zejména z 90. let, navrátit se k co nejvíce k původní architektuře. - Propojit oba nesourodé celky jak barevně, tak i použitým materiálem a dekoracemi. - Zároveň zachovat odlišného ducha v části art deca a části interiéru ze 70. let. - Nepředstírat, že jde o novostavbu s perfektními zdmi a podlahami (princip wabi-sabi). - Designéři vytipovali kusy z původního vybavení ze 70. let, které byly opraveny a znovu použity.
Autoři se také ve svých návrzích zaměřili na zpřístupnění objektu handicapovaným. Byly předělány vchodové dveře, výtah i toalety.
Divadelní sál
- Modernizace celého sálu: nové řešení akustiky, nasvícení, oprava pódia, výměna židlí, opony, zastínění sálu.

- Renovace historického obložení stropu a ochozů.

- Nový barevný koncept s modro-zlatými prvky respektujícími znak města Lovosic.

- Navržena nová nástěnná svítidla respektující styl sálu.
Divadelní bar 1905
- Celková rekonstrukce baru a technického zázemí.

- Vytvořena jeho nová identita – pojmenován Bar 1905 (rok založení českého ochotnického spolku Lovosic).

- Stylově bar navazuje na přilehlé divadlo – dřevěné obklady, sametový závěs, navrženy lustry, které jsou inspirovány výzdobou ochozů.
Lovo bar
- Ve třetím patře v budově ze 70. let byl otevřen prostor bývalých toalet do ochozu a vybudován chybějící bar s přilehlými lounge prostorami.

- Interiér inspirovaný 70. léty – beton, geometrické vzory, zlaté prvky.
Schodiště a ochozy
- Schodiště bylo architektonicky velmi vydařené, ale bylo třeba ho očistit.

- Lino a koberce byly nahrazeny betonovou stěrkou.

- Zábradlí bylo zachováno, pouze opraveno, kde bylo třeba. „Chatařská“ barevnost přetřena šedou a doplněno LED nasvícením.

- Velké luxferové okno opraveno.

- Nasvícení schodiště bylo vyřešeno velkými autorskými lustry vycházejícími ze stylu 70. let a doplněno původními nástěnnými svítidly.

- Dekorace ochozů doplněna fototapetami, které jsou vytvořeny ze zvětšených pohledů Lovosic z přelomu století. Foyer
- Opět cílem čištění byl návrat k původnímu konceptu – odstraněním starých koberců odhalena krásná travertinová podlaha. - Zachráněn a pečlivě zrenovován strop z r. 1978 a s ním i typická dobová svítidla. - Vybudována nová šatna a interiér foyer vybaven nábytkem.
Nová identita a značení budovy
- Název Kulturní středisko Lovoš změněno na Lovoš centrum kultury.

- Vytvořeno nové logo a logo manuál.

- Vytvořeno nové názvosloví využívající spojení LOVO – LOVO Divadlo, LOVO bar, atd.

- V rámci budovy vytvořeno nové, přehledné a esteticky kompatibilní značení -  prostory jsou označeny svítícími cedulemi a nápisy na zdech.
V současné době probíhá další fáze rekonstrukce centra, při které je uplatňován stejný koncept interiérového designu a architektury. Na prostory divadla naváže kavárna, coworking prostor, dětská dílna, galerie a informační centrum.
Pro autory projektu je velmi povzbuzující, že nová tvář nejvýznamnějšího společenského prostoru ve městě byla obecně pozitivně přijata. Od doby jeho znovuotevření jsou prostory více využívány jak městem, tak na soukromé akce. KC Lovoš se jednak výrazně zvedly příjmy, a také má možnost se zapojovat do kulturních akcí regionálního významu.

07.03.2019