CAFÉ SLAVIA, LUHAČOVICE

CAFÉ SLAVIA, LUHAČOVICE

 

Rekosntrukcí Vily Slavia postavené v historizujícím alpském stylu přelomu 19. a 20.století vznikl světlý prostor pro novou kavárnu. Designérka se inspirovala historií budovy a geniem loci místa na lázeňské pěší zóně a rozhodla se navrhnout klasický interiér s moderními prvky. Kavárna je propojena s venkovní terasou a zahradou kolem domu.

(kategorie: veřejný interiér I; autor: Kristina Prokšová, KP INTERIORS, www.kp-interiors.cz; přihlašovatel: STRETTO s.r.o., www.slaviacafe.cz)

Kavárna Slávia, která vznikla v Luhačovicích se nachází na hlavní třídě v jedné z historických budov města.Vila Slavia, kde se kavárna nachází, je jednou z nejstarších staveb, nacházejících se na ulici Dr. Františka Veselého, tedy na pěší zóně mezi centrem města a Lázeňským náměstím. Nechal ji postavit rožnovský lékárník Ignác Seichert již v roce 1887, údajně pro svou manželku Helenu. Vila Slavia byla postavena podle projektu neznámého architekta, a to stavitelem Janem Malkem. Budova je řazena mezi historizující vily alpského stylu z přelomu 19. a 20. století a nedávno prošla velkou rekonstrukcí. Díky této rekonstrukci vznikl i nový zcela moderní prostor, který byl určet pro kavárnu.

Úskalí byl hlavně čas, kterého jsme neměli moc a vše muselo být navrženo, vymyšleno a zrealizováno velmi rychle. Čas jsou peníze, jak často slýcháváme. To byla první věc a druhá věc bylo místo a počet mist k sezení. Čím víc, tím líp, ale zachovat vzdušnost a nejlépe mít ještě zázemí pro děti. Zázemí pro děti jsem vyřešila úložnou lavicí, která slouží i jako posezení. Stejně tak lavice, která uprostřed trochu rozděluje prostor má uvnitř úložný prostor na ukládání venkovních sedáků.

A design? Vzhledem k historii budovy a zachování genia loci tohoto místa jsem se rozhodla jít směrem vice klasickým, ale přesto moderním. K tomuto účelu mi velmi pomohla tapeta wall and deco, která má v sobě kouzlo barev, historie a určité nadčasovosti. Historický prostor s moderním mi velmi příjemně propojila s podporou tenkého obkladu dekoru travertine. Kavárna je díky svým velkým vitrínám velmi světlá a tím pádem propojena i s venkovní terasou a zahradou kolem domu. Snažila jsem se, aby prostor kavárny a okolí působil kompaktně. Do kavárny i před kavárnu jsem vložila trochu přírody v podobě květináčů s živými květinami. Další podporou mi byly větve u lavic, které dělají i větší komfort a souokromí návštěvníkům nebo mechová stěna, která slouží i jako dělící při vstupu na wc, Naopak na terase jsou umístěné červené slunečníky, které barevně navazují na interiér kavárny

04.03.2018