CAFÉ KOREK, KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ

CAFÉ KOREK, KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ

 

Investor oslovil architelty s požadavkem vytvořit ze zdevastovaného objektu prodejny lahůdek novou malou kavárnu. Vlastní řešení interiéru je založeno na kombinaci přiznaných vložených nových intervencí a stávajících konstrukcí přiznaných ve své materuálové podstatě.

(kategorie: veřejný interiér I; autor: Ing. arch Marek Lehmann a Ing. arch. Jan Malec, spoluauto: Ing. arch. Michala Navrátilová, Ing. arch. Pavla Červová a Ing. arch. Jana Vančurová; přihlašovatel: Ing. arch. Marek Lehmann, www.archigroup.cz)

Když nás majitel oslovil s návrhem vytvořit ze zdevastovaného objektu původní prodejny lahůdek s ubytováním a patře novou kavárnu, byli jsme spíše skeptičtí. Místo ve čtvrti Miřetice nedaleko nádraží vedle poměrně frekventované ulice Pražská nevyzývalo příliš právě k tomuto využití a jediným záchytným bodem v okolí bylo v té době ovšem zanedbané a nezrekonstruované kino Egerie. Proces realizace, ale i to, co se dělo po dokončení nás ovšem poučily, že první dojem nemusí být správný – v dnešní době už má kavárna za sebou další rozšíření ve formě přístavby s nápojovým barem a její obliba u obyvatel i návštěvníků Klášterce je značná, zároveň nám tato realizace přinesla řadů dalších zakázek a měla hmatatelný pozitivní vliv i na své bezprostřední okolí. Předmětem tedy byla realizace kompletní rekonstrukce objektu – v přízemí kavárna s jasně definovaným koutkem pro děti na části půdorysu a salónkem pro soukromé akce a golfovým trenažérem v patře. K využití byl i malý sklípek pod částí půdorysu domu a půdní prostor, kde posléze vzniklo zázemí s malou přípravnou. Kavárna je ovšem postavena hlavně na provozu na samotném baru, který je ústředním bodem kavárny a vše se zde připravuje přímo pro zákazníky.
Koncepce řešení
Vycházeli jsme z jednoduché koncepce řešení prostoru – fakticky se jedná o jakýsi trojtrakt rozdělený veprostřed užším traktem se schodištěm. Pro zpřehlednění jsme navrhli značné uvolnění dispozice s pomocí vložených přiznaných ocelových sloupů (HEB) a překladů jsme uvolnili půdorys, kde na jedné části je vytvořen koutek pro děti s prolézačkami s možností oddělení (hlavně akustického) skleněnou bezrámovou stěnou a na části pak je posezení s barem protažené pak prosklenou přístavbou do zahrady, k přístavbě přiléhá terasa s dřevěnou palubovou podlahou. Později v minulém roce pak byla přistavěna ze strany štítu domu ještě další prosklené přístavba, jež rozšířila kapacitu kavárny a další prostor o velikosti cca 5x8,5 m. Celkově se jedná o malou kavárnu, ale kombinací přírodních materiálů, obnažení konstrukcí na jejich materiálovou podstatu a některých interiérových prvků (knihovna v přístavbě) jsme se snažili docílit co nejpříjemnějšího charakteru interiéru, který má v sobě nést úzký a blízký kontakt se zákazníkem a až jakousi domácí atmosféru typickou pro menší města. Tento cíl se zdá se podařilo naplnit a to jak po stránce architektury domu a jeho interiéru, tak po stránce provozu vlastní kavárny jako služby návštěvníkům, neboť ten je nakonec tím nejpodstatnějším.
Vlastní řešení interiéru je pak tedy principiálně založeno na kombinaci přiznaných vložených nových intervencí (vložené ocelové konstrukce) a stávajících konstrukcí přiznaných ve své materiálové podstatě (režné stěny – původně byly kompletně omítané -  jen mírně místy opravené, segmentové klenby do ocelových profilů...). U prosklené přístavby založené na ocelové konstrukci z profilů HEB a do HEBů vložených dřevěných stropních trámů z lepeného dřeva - jsme řešili problém, jak její interiér zjemnit a zároveň příznivě vyřešit akustiku – navrhli jsme tedy knihovnu, kterou postupně návštěvníci kavárny zaplnili z domova donesenými knihami.
Vlastní prostor přízemí je tedy maximálně otevřen a doplněn pouze lehkou bezrámovou stěnou oddělující dětský koutek, nábytek je složen dílem z atypických prvků barového tělesa a dřevěných lavic a typových křesílek včetně dvou ušáků.
Osvětlení jsme řešili utilitárně – v místě baru jsme použili galerijní princip osvětlení pomocí lišty s nasazovacími posuvnými reflektory, jež můžeme směřovat na požadovaná místa, v místě přístavby - „knihovny“ a posezení je ještě doplněno svěšenými svítidly. V místě přístavby s nápojovým barem, která je navržena ve stejném duchu jako „knihovna“ jsou pak opět použity lišty s nasazovacími posuvnými reflektory. Rozvody vzduchotechniky jsou částečně přiznané a použité jako přirozená součást interiéru.
Salónek v patře je pak řešen jednoduše s poněkud odlišným charakterem s omítanými stěnami a vlastním malým barem pro tento prostor. Je zde umístěn golfový trenažér.
Celkově byla realizace této malé kavárny pro nás dalším zajímavým důkazem toho, že i malý a kvalitní zásah do struktury daného území může přinést poměrně velký dopad na své okolí, pokud se zde snoubí architektura a zájem investora do jasného kvalitního výsledku.

13.03.2018