BYT V REZIDENCI LA CORTE, PRAHA

BYT V REZIDENCI LA CORTE, PRAHA

 

Bytový komplex La Corte v samém centru Prahy byl zbudován v činžovním domě z 18. století, a proto se architekti při rekonstrukci snažili zachovat genius loci tohoto místa. Zvolili převážně přírodní materiály, které se mění v čase stejně jako majitelé bytu, a vytvořili vzdušný a jednoduchý prostor, který respektuje krásu místa samotného.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Jakub Zoula, VZ ARCHITEKTI s.r.o., www.vzarchitekti.cz)

K zařizování interiéru bytu 3+kk v samém centru Prahy se architekti dostali ve fázi, kdy již byly hotové stavební úpravy, podlahy celém bytě a obklady v obou koupelnách. Tyto se rozhodli v interiéru ponechat a konceptem řešení interiéru na ně navázat.

Byt je součástí bytového komplexu La Corte , ke kterému náleží i soukromý dvůr se zelení s možností příjemného posezení. Jelikož se byt nachází v činžovním domě z 18. století, při návrhu bylo pro nás důležité hlavně zachování genia loci tohoto místa.

Zadání od majitelů znělo jasně – vytvoření interiéru, který celkový prostor bytu doplní a podtrhne jeho atmosféru. Také si přáli použití materiálů přírodních či takových, které budou stárnout a měnit se s nimi. Použití umělých materiálů , laminátů apod. si majitelé nepřáli.

Nosným prvkem celého interiéru se stala kuchyň – konkrétně pracovní deska vytvořená na míru z měděných plátů opatřených patinou a včelím voskem, ve které je zasazený beze spáry i kuchyňský dřez. Měď se objevuje i na doplňcích, vyráběných na míru (hodiny, větrací mřížky, sokly) či na  svítidlech. Tyto měděné plochy jsou doplněny béžovou a ocelově modrou barvou na nábytku, výmalbách a doplňcích. Podařilo se tak vytvořit harmonické ladění barev, procházející celým bytem, fragmentovitě se objevující v každé místnosti. Prostor celkově zatepluje dřevěná podlaha , která ladí s vybraných dřevěným jídelním stolem a židlemi jednoduchých tvarů. V bytě byly použité doplňky a prvky , vyráběné na míru speciálně pro tento projekt – např. kožené doplňky v předsíní a koupelně, větrací mřížky v obývací částí (dekorem ladící k obkladu za kuchyní) či tapeta s motivem Staré Prahy v ložnici rodičů.

“Naší snahou bylo vytvořit prostor, který bude působit vzdušně, jednoduše, nebude se snažit přebít prostředí, ve kterém se byt nachází přílišnou extravagancí,” dodávíá autor.

04.03.2017