BYT V NOVÉM DEVELOPERSKÉM PROJEKTU, PRAHA

BYT V NOVÉM DEVELOPERSKÉM PROJEKTU, PRAHA

 

Designérka byla nejprve přizvána investorem k výběru podlah, dveří a návrhu koupelen ve fázi přípravy výstavby bytu 102 m2. Ve druhé fázi se spolupráce rozšířila o návrh řešení interiéru i zbývajících místností bytu 4+kk. Klienti požadovali interiér útulný, praktický, neokázalý, ale s použitím kvalitních materiálů.

(kategorie: novostavba; autor a přihlašovatel: Ing. Kateřina Pečeňová, STUDIO DESIGNER-KA, www.designer-ka.cz)

Klienti se na designérku mě obrátili už ve fázi přípravy výstavby bytu o velikosti cca 102 m2, kdy už měli k dispozici projekt bytu a bylo možné plánovat klientské změny. Prvotní zakázka se týkala výběru podlah a dveří do celého bytu a návrhu 3 koupelen, jedné velké a dvou menších.

Poté, co společně úspěšně absolvovali tuto první etapu a koupelny byly zrealizovány, se klienti rozhodli pokračovat ve spolupráce a objednali si kompletní návrhy obývacího pokoje s kuchyní, dětského pokoje pro dceru a předsíně. Návrhy designérka zpracovávala postupně, ovšem ve stejném stylu a duchu, na jakém se s klienty pro celý interiér shodli. Realizovalo se také na etapy. Celkem spolupráce trvala (s několika pauzami mezi realizací jednotlivých místností) asi 2 a půl roku (od prvního kontaktu do finálního fotografování). Právě včasná objednávka návrhu interiéru už ve fázi projektu byla velmi důležitá pro celkové sladění a zejména pro zachycení potřebných změn v instalacích atd.

Klienti požadovali interiér útulný, zároveň praktický, „normální“, neokázalý, ale kvalitní. Použita byla dřevěná podlaha a celkové ladění je převážně v přírodních, jemných tónech.

Největším oříškem zřejmě byl obývací pokoj, který se po malé úpravě dispozice v neprospěch kuchyně a OP (a ve prospěch druhého dětského pokoje), zmenšil a na šířku bylo k dispozici pouze asi 260 cm. Z tohoto důvodu bylo vybráno poněkud netradiční řešení umístění stěny s knihovnou a televizí kolmo uprostřed dlouhého půdorysu OP. Ze stejného důvodu byla snaha stejným nábytkem propojit OP s obytnou částí předsíně, kde se nachází další knihovna komoda ve stejném provedení jako nábytek v OP. Tím se prostor opticky zvětšil.

Velmi důležitá byla souhra zadavatelů, designérky a v neposlední řadě výrobce nábytku a dalších dodavatelů, kteří kvalitou provedení a zejména velmi pedantně zpracovanými detaily přispěli k celkovému vyznění interiéru.

04.03.2017