BYT S DŘEVĚNÝMI STĚNAMI, PRAHA

BYT S DŘEVĚNÝMI STĚNAMI, PRAHA

 

V zakoupeném bytě chyběli majitelům úložné prostory, a tak architekti navrhli zcela nové řešení. Vše bylo z bytu odstraněno a byl vytvořen nový interiér. Největší změnou prošla koupelna, ložnice a WC. V celém bytě jsou okna francouzského typu, kterými se vchází na zahradu.

(kategorie: novostavba; autor a přihlašovatel: Eva Pešková, ART & BUILDING s.r.o., www.artbuilding.cz)

Byt má podlahovou plochu necelých 80m2, dispozice 2kk. K bytu náleží soukromá zahrada o velikosti 90m2, na kterou lze vstoupit z každého francouzského okna.

Byt byl realizován také jako 2kk. Ale pro současného uživatele nevhodným způsobem, především absencí úložných prostor, na které byl kladen vysoký důraz při novém návrhu interiéru. Došli jsme k názoru, že bude vhodnější všechno z bytu odstranit a vybudovat úplně nové dispozice. Největší změnou prošla koupelna a ložnice a došlo k zrušení druhého WC, jehož prostor se využil na jiné účely. A zároveň se změnilo celé rozložení využití obytného prostoru.

V koupelně byla odstraněna veškerá zařízení a jejich příslušenství, došlo k zazdění otvoru směrem do ložnice, čímž vznikl větší úložný prostor v této místnosti. V návaznosti s tím jsme vybourali nový dveřní otvor do předsíně. Tam kde bylo původně WC jsme prostor rozdělili na dvě malé komory, kde je nyní umístěna pračka se sušičkou a zbylý prostor je využit jako technická místnost a špíz, obojí je samostatně přístupné, odvětrávané dekuperací. Na chodbě jsou vestavěné skříně, které procházejí celým prostorem plynule do kuchyňské linky, takže při vstupu do bytu máte pocit, že nikde skříně nejsou, ale je jen dřevěné obložení s kuchyní. Pro účely vaření je umístěn v prostoru varný pult, u kterého se zároveň sedí a splňuje tak několik funkcí, varnou, úložnou a jídelní. Z kuchyňského koutu je přímý vstup na zahradu a její terasu, což je v období od jara do zimy velice příjemné a hojně využívané. Jelikož jsou v celém bytě okna francouzského typu bez parapetu, tak se dá celé okno otevřít dokořán a opticky se tím zvětší jeho plocha.

Obývací prostor je oproti původnímu návrhu oddělený navrženou dělící dřevěnou stěnou. To byl největší oříšek celé realizace. Jelikož musela plnit význam funkce, nesměla celý byt zastínit a neměla být od podlahy ke stropu. Takže vznikl osobitý návrh stěny, ve které jsou z prostoru kuchyně umístěny vestavné spotřebiče, kávovar a mikrovlnná trouba ( ost. spotřebiče jsou v kuchyňské lince – horkovzdušná a parní trouba, lednice, myčka ). Pod těmito spotřebiči vznikl prostor na malý vinný bar a skleničky.

Z druhé strany, tedy již z obývacího pokoje je ve stejné výši zavěšená TV. Zbytek příčky je navržen jako policová sestava, jak na knihy, tak doplňky. V rohu sestavy je prostor na tzv. „home office“. V obývacím prostoru je zároveň kromě sedací soupravy také psací stůl. I ten je opět navržen jako solitér a práce u něj je velice příjemná, protože je umístěný u velkého okna s výhledem do zahrady.

Z obývacího pokoje je zároveň vstup na zahradu, jak bylo již zmíněno výše a vstup do ložnice.

Celý byt je navržen s vysokým důrazem na estetiku s maximálním využitím pro úložné prostory a to tak, aby nebyly na první pohled patrné. Proto je celým bytem vedena linie dřevěného kazetového obložení, ve kterém jsou schované jak již zmíněné úložné prostory, tak vstupní dveře. Kuchyňská linka je navržena v kombinaci antracitového mořeného dubu s přírodním, pracovní deska včetně dřezu je z Korianu opět v černém provedení, včetně lakem stříkaných úchytek a černé baterie.

Světla v celém prostoru jsou v černé barvě, hliníková, zapuštěná a přisazená.

Topení podlahové, rekuperace. Pro ozvučení ozvučení je použitý BEOPLAY A9

04.03.2017