BYDLENÍ V SOULADU STARÉHO A NOVÉHO SVĚTA

BYDLENÍ V SOULADU STARÉHO A NOVÉHO SVĚTA

 

Myšlenkou celkové rekonstrukce bylo odkrýt původní génius loci, dát bytu nový lesk a propojit staré s novým. Z původního bytu zbyly jen zdi a na některých místech ani ty ne. Po úpravách se byt hodně otevřel a do prostoru vchází více slunečních paprsků a vzdušnost. Téměř všechen nábytek je vyroben podle autorského návrhu. Velký důraz byl kladen na sladění všech detailů.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Iva Hájková, www.ivahajkova.cz)

Při prvním seznámení s bytem bylo vidět, že mu za několik desítek let nikdo nedopřál ukázat, jaké měl kouzlo a ducha v době vzniku. Naštěstí se taky nikdo nepustil do zásahů, které by nenávratně odstranily původní genius loci, ale došlo pouze k zakrytí novými nehodnotnými materiály a povrchy.

Klientka se rozhodla pro řešení, které obsahovalo komplexní návrh interiéru včetně dohledu realizace celkové rekonstrukce a vybavení interiéru. Hlavní myšlenka celkové rekonstrukce byla odkrýt původní genius loci, dát mu nový lesk a propojit staré s novým. S trochou nadsázky se dá říct, že jsme vytvořili myšlenku „propojit starou a novou duši a nechat ožít duši staronovou“. Počátek realizace začal opatrně odstraněním nehodnotných materiálu až jsme se propracovali k původním. Doslova jsme oholili byt na kost.

Z původního bytu zbyly jen zdi a na některých místech ani zdi. Prostor nebyl příliš velkorysý a světlý, proto jsme ho z velké části otevřeli, abychom dostali do pochmurného prostoru co nejvíce slunce a vzdušnosti.

Spolupráce trvala 8 měsíců, z toho 4 měsíce jsme připravovali návrh a projekt a 4 měsíce kompletní realizaci.

Díky vysoké vzájemné důvěře se nám podařilo vytvořit byt, který si zachovává původní prvky, jako třeba dveře, renovované terrazzo, dobová světla, ale zároveň obsahuje prvky zcela nové, moderní stropní světla, mořené překližky, sanitu, vše v rovnováze tak, aby jeden nechal vyniknout druhému.

Nízká kuchyňská linka je vyrobena z původních dveří do obývacího pokoje, které jsme precizně rozřezali, zrenovovali a doplnili o elegantní mosazné úchytky a mramorovou desku. Naproti ovšem stojí zcela moderní část kuchyňských skříní v petrolejové barvě s moderními černými detaily a na ní navazující pracovní stůl.

Stejná myšlenka je i v ložnici, kde jsou elegantní bílé skříně s mosaznými úchytkami, naproti moderní mořená sestava s otočným karuselem pro televizi, kterou je možné sledovat jak z pohodlí křesla, tak z postele. Jednoduchost dělícího prvku povznáší kresba dřeva zvýrazněné mořením.

V předsíni jsme pod linem našli sto let staré terrazzo, které jsme zrenovovali do původního stavu, na které navazuje moderní polyuretanová stěrka se vsypem jež navozuje dojem moderního terazza, která je v obývacím pokoji, ložnici a koupelně.

S moderní podlahou kontrastují přes 100 let staré židle Thonet no. 14 po renovaci, jedná se o kusy cca 100 let staré, těchto prvních sériově vyráběných židlí na světě.

Koupelna je vydlážděná jednoduchými bílými obklady a doplněná modrou stěnou obkladů, odkazující se na dobu, kdy byl dům postaven.

Téměř veškerý nábytek je vyroben podle autorského návrhu. Veliký důraz byl kladen na sladění všech detailů – úchytek, nohy k nábytku, světel, barev a povrchů. Jako jediná ozdoba stěn vznikl obraz nad kuchyňskou linkou a mezi okny, kdy se v průběhu rekonstrukce zjistilo, že pod nánosy starých maleb je zachovaná původní modrá barva. Zachovat maximum původního a doplnit moderním byla hlavní myšlenka, kterou jsme ctili v průběhu návrhu i následné realizace. Ať žije „nový most mezi starým a novým!“

01.03.2019