BYDLENÍ NAD VODOU

BYDLENÍ NAD VODOU

 

Soukromá vilka v centru Olomouce, která byla postavena ve 40. letech minulého století, je bydlištěm manželského páru, jehož děti již vylétly z hnízda. Aktivní manželé se i kvůli blízkosti vody a hrozícím povodním rozhodli přestěhovat do druhého podlaží, kde vznikl prostorný byt plný světlých tónů, zrcadel i dalších důmyslných detailů.
(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. Zuzana Staňková, Projekční atelier ZUZI s. r. o., www.atelier-zuzi.cz, www.design-zuzi.cz)

Bydlení v širším centru Olomouce s výhledem na chrám sv. Václava a s velkou zahradou je pro mnohé bydlením snů. Soukromá vilka s těmito atributy má jedinou nevýhodu – nachází se v oblasti, kterou postihly katastrofální povodně v roce 1997. Statistiky sice praví, že takovéto povodně lze očekávat jen jednou za 500 let, nicméně investor nechtěl zjišťovat, zda matematický odhad bude mít pravdu, a rozhodl se v rámci své vilky zrekonstruovat patro a přesunout své bydlení výše nad případnou hladinu vody.

 

Obě podlaží vilky měla identickou dispozici, domek byl postaven ve 40. letech minulého století jako dvoubytová vila. Původní dispozice, ve které v přízemí majitelé bydleli, však nevyhovovala současným nárokům manželského páru, kterému děti již vylétly z hnízda. Každý byt má svůj samostatný vchod a provoz ve vilce lze oddělit ve prospěch soukromí. Byt ve zvýšeném přízemí bude mít novou náplň – lze jej pronajímat či využít jako zázemí pro návštěvy dětí a vnoučat. Ve druhém podlaží tak mělo vzniknout zázemí pro aktivní pár se zcela jasným zadáním pro nové „bydlení nad vodou“.

 

Zadání se zdálo být nenáročné, ale v průběhu zpracování studie bylo navrženo celkem pět variant možného řešení. Investoři nakonec po dohodě s autorkou návrhu zvolili kombinaci dvou variant dispozice. Plocha všech místností je více než 75 m2, požadavek na prostorné řešení bytu s dispozicí 4+kk bylo možno splnit bez kompromisů.

 

Za vstupními dveřmi ze společného schodiště se vejde do haly, kde největším přáním investorů bylo prostor nezahltit přemírou nábytku a přitom nalézt místo pro klasické požadavky na tuto místnost. Hned za dveřmi tak objevujeme místo pro rychlé odložení sezónních svršků a bot, je možno zde usednout pro obouvání, odložit kabelku i klíče. Celý prostor je na maximum zvětšen použitím velkoplošného zrcadla na stěně. Zrcadlo prostor násobí a pomáhá přivést světlo pronikající skleněnými výplněmi dveří z obývacího pokoje a jídelny. Komoda na stěně se zrcadlem vypadá jako zavěšená v prostoru zcela bez ohledu na zákonitosti zemské tíže. Již v hale se seznámíme s barevnou a materiálovou paletou, která nás bude provázet celým bytem. Na podlaze přírodní dub, stěny v neutrální bílé s doplňkem jemně šedých tónů na tapetě, nábytek v kombinaci přírodního zlatého dubu a bílého lesku. Osvětlení přirozené denní přes sklo dveří i umělé, které se rozlévá z rampy schované za sníženým stropem ze sádrokartonu.

 

Z haly vedou patery dveře. Obývací pokoj, jídelna a kuchyně jsou orientovány do klidné ulice, ložnice a pracovna mají okna do velké zahrady. První dveře vpravo zvou do obývacího pokoje, který okamžitě překvapí svou vzdušností a přehledným členěním. Velká pohovka láká k posezení naproti knihovně, kde jsou knihy na dosah. Televize je doplňkem, ale ne hlavním zábavním prvkem prostoru. Majitelé preferují poslech hudby a četbu, čemuž byl podřízen návrh úložného systému v místnosti. Tapeta se svislými pruhy ještě umocňuje vzdušnost prostoru a tvoří kulisu pro obrazy, jež jsou chloubou majitelů. Osvětlení je podřízeno jednotlivým funkcím. Podlahová lampa umožňuje pohodlné čtení na pohovce, nasvícení obrazů rampou na stěně spolu s rampou u stropu umožní vytvořit intimnější náladu. Sledování TV je příjemnější při rozsvícení LED pásky ve dně knihovny a na stolku pracovního koutku je lampička ze stejné rodiny jako ostatní svítidla v bytě. Odkládací stolek u pohovky má přes svou velikost tendenci se ztrácet, jeho skleněná horní deska poskytuje pohled na koberec „zarámovaný“ obvodem stolku. Pohodlné křesílko od psacího stolku lze využít pro usednutí s knihou, v případě větší společnosti jej lze přisunout k pohovce.

 

Dnes velmi žádané propojení obývacího pokoje s kuchyní a jídelnou bylo šalamounsky vyšperkováno možností tyto prostory bleskově oddělit pomocí velkých dvoukřídlých posuvných dveří. Design dveří je minimalistický díky použití dveřních pouzder se skrytou zárubní.  

 

Design kuchyně a jídelny se nese v jednotném duchu s obývacím pokojem. Kuchyně se zdá malá, ale chytré úložné prostory s technologiemi skrytých úložných systémů ji umožňují využít do posledního milimetru. Nechybí zde myčka, horkovzdušná trouba, indukční varná deska, moderní digestoř v kombinaci bílého skla a nerezu. V úzkém průchodu by klasické úchytky na dvířkách překážely, řešením jsou úchytky zafrézované do hrany dvířek. Na kuchyni přímo navazuje velký jídelní stůl pro šest osob. Optického oddělení kuchyňského pracoviště a stolu bylo docíleno pomocí masivní dřevěné desky. V jídelně byl nalezen prostor pro většinu úložných prostor v tomto bytě, byť to na první pohled není patrné. Celá jedna stěna je věnována skříním, jejich velikost je potlačena barevností. Povrch je v lesklé bílé, jež odráží světlo a též obraz z okna, takže masivnost tohoto prvku vůbec nevnímáme.  

 

Z jídelny s kuchyní vedou prosklené dveře opět do haly, naproti je ložnice. Ta není velká, ale pohodlné dvoulůžko s úložným prostorem i díky barevnosti nepůsobí nijak mohutně. Odkládací noční stolky jsou malé, využívají na maximum svůj přidělený prostor. Součástí ložnice je malá šatna skrytá za posuvnými dveřmi i úložný prostor na sezónní věci nad touto šatnou.

 

Pracovna pána domu je milou „zašívárnou“ v případě potřeby úniku před čilými vnoučaty i pro odpolední siestu. Pro případ přenocování je v pracovně kvalitní jednolůžko s úložným prostorem. Velká knihovna pojme rozsáhlou sbírku knih, již dnes je ve dvou řadách za sebou téměř obsazena. Pracovní stůl s pohodlným křesílkem láká k vyřízení nezbytných mailů i k posezení s knihou. Osvětlení v pracovně je vyřešeno použitím repasovaného původního lustru i stolní lampičky ze 40. let minulého století. Pracovna tak dostává punc příjemných minulých časů.

 

Koupelna, která je v přímém pohledu od vstupních dveří do bytu, využívá beze zbytku svůj prostorový potenciál. Najdeme zde velké umyvadlo s úložnou skříňkovou sestavou, jež se v prostoru ztrácí díky zrcadlovým čelním plochám. Majitelé dali na doporučení autorky návrhu a v koupelně je instalován sprchový kout bez vaničky, opatřený sklápěcím sedátkem a sprchovou sestavou s hlavicí s funkcí deště. Díky čirým skleněným dveřím sprchy tak prostor koupelny působí vzdušně. Třešinkou na dortu je designové chromované trubkové těleso topení, které má již integrované věšáčky na ručníky. Lze se tak těšit na vyhřátou osušku či župan. Malé WC přístupné z haly barevně odpovídá koncepci celého interiéru. Umývátko zde nenajdete, bylo tak vyhověno výslovnému přání investora.

 

K základním požadavkům a zároveň doporučením autorky návrhu patřilo zachování krásné dřevěné parketové podlahy, svítidel a interiérových dveří z let vzniku vilky. Okna byla již dříve vyměněna v rámci zateplení fasády, kdy obvodový plášť včetně členění oken zůstal s pokorou zachován v původní podobě. Celá rekonstrukce byla velmi náročná, byly vyměněny veškeré rozvody vody a kanalizace, topný systém byl zrekonstruován včetně nových otopných těles, původní elektroinstalace nevyhovovala ani požadavkům investora, ani novým bezpečnostním normám. Parketová podlaha byla citlivě repasována a opatřena příjemným povrchem v olejovaném vosku. Celá krása dubového dřeva prokoukla v snad ještě hezčí kresbě, než byla ta původní. V prostoru kuchyňského koutu byla podlaha z praktických důvodů navržena jako stěrková v designu betonu. Původní kazetové dveře s plnou i skleněnou výplní byly restaurovány. Skleněné výplně byly dodány nové s odkazem na dobu vzniku. Kování dveří bylo pečlivě repasováno včetně dohledání chybějících komponent a klíčů.

 

Celá rekonstrukce včetně stavebních úprav a dodávky interiéru proběhla pod taktovkou autorky návrhu, Ing. Zuzany Staňkové. Dodávky jsou realizovány ve spolupráci spřátelených a lety prověřených firem, veškerý nábytek je realizován na míru. 

11.03.2016