BÍLÝ BYT 3+KK NA VINOHRADECH, PRAHA

BÍLÝ BYT 3+KK NA VINOHRADECH, PRAHA

 

Architektovým záměrem bylo navrhnout vzdušný, minimalistický interiér v moderních tvarech, který bude podtrhovat historické prvky bytu, a to především dřevěnou podlahu z parket a kazetové dveře. Použití barev a materiálů je velmi střídmé, veškerý nábytek je navržen v bílé barvě v kombinaci s dubovým dřevem a antracitovými prvky.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Martin Sladký, DE.FAKTO CZ s.r.o., www.defakto.cz)

Investor oslovil ateliér de.fakto s přáním navrhnout interiér bytu na pražských Vinohradech. Byt 3+1 o rozloze zhruba 100 m2 měl tradiční dispozici a i přes svoji nemalou rozlohu působil stísněným dojmem kvůli poměrně malým místnostem. Vzhledem k právě proběhlé rekonstrukci si investor nepřál příliš zasahovat do dispozice a stavebně byt měnit.

Architektovým záměrem bylo navrhnout vzdušný, minimalistický interiér v moderních tvarech, který bude podtrhovat historické prvky bytu a to především dřevěnou podlahu z parket a kazetové dveře. Z tohoto důvodu architekt přistoupil alespoň k jedné dispoziční úpravě, při které došlo k probourání stěny mezi kuchyní a pokojem a díky tomu vznikl velkorysý obytný prostor. Koncept je držen minimalizací použitých barev a materiálů, veškerý nábytek je navržen v bílé barvě v kombinaci s dubovým dřevem a antracitovými prvky. Architekt kladl důraz na eliminaci rušících prvků. Příkladem můžou být schované spotřebiče v obytném prostoru za dvířka se speciálním pojezdem.

Centrum obytného prostoru tvoří kuchyňský ostrov, jehož pracovní deska je navržena v jedné výšce. Tímto principem se ruší přesná hranice jídelní a varné zóny a může se tak libovolně užívat dle momentální potřeby. Vyšší výška atypicky upravených židlí umožňuje pohodlnější sezení. Pracovní deska je vyrobena ze strukturovaného umělého kamene (Technistone), který tak oživuje jinak minimalistický design kuchyně.

Přes celou stěnu je navržena knihovna, která v místnosti funguje jako „galerie“ a dává prostor vyjádřit osobnost majitele, jeho zájmy a vztah k umění. Díky různě velkým polím je její využití variabilní a zároveň umožňuje vtipné zakomponovaní dveří jako jedno z polí.

Vzhledem k malé rozloze koupelny u hlavní ložnice vytvořil architekt jedním šikmo zasazeným sklem přes celou výšku chytré řešení, jak vytvořit sprchový kout bez rizika šíření vody do celého prostoru a zároveň zajistit, aby prostor zůstal vizuálně neporušený. Na stěnách je použita dlažba, které je svojí strukturou k nerozeznání od skutečného dřeva. Dvě desky z umělého kamene, z nichž jedna má v sobě zapuštěné umyvadlo bez jediné spáry, opticky prostupují skrz sklo a v místě sprchy slouží jako odkládací polička na šampóny.

Veškerý atypický nábytek byl vyroben autorskou dílnou ateliéru de.fakto.

03.03.2017