V HLAVNÍ ROLI INTERIÉRU JSOU BARVY, PRAHA

V HLAVNÍ ROLI INTERIÉRU JSOU BARVY, PRAHA

 

Strohá geometrie a bílá barva v kombinaci s přírodním olejovaným dubem a antracitově šedými plochami jako podklad pro barevné hrátky v prostoru. Zahrada jako nekonečně se měnící obraz. Interiér pro mladý pár, kterému záleží na každém detailu. Architekti vytvářejí jakousi neutrální kulisu, kterou lze téměř libovolně doplňovat prvky dle vkusu majitelů.

(kategorie: novostavba; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Miroslav Stach a Ing. arch. Jana Stachová, BOQ ARCHITEKTI s.r.o., www.boqarchitekti.cz)

KONCEPT

Strohá geometrie a bílá barva v kombinaci s přírodním olejovaným dubem a antracitově šedými plochami jako podklad pro barevné hrátky v prostoru. Zahrada jako nekonečně se měnící obraz. Interier pro mladý pár, kterému záleží na každém detailu. Architekti vytvářejí jakousi neutrální kulisu, kterou lze téměř libovolně doplňovat prvky dle vkusu majitelů.

BAREVNOST, MATERIÁLY

Bílá barva je použita jako základ. A to jak na stěnách, vestavěném nábytku, tak na podlaze z cementové stěrky v přízemí domu. To vše v kombinaci s přírodním olejovaným dubem, který se z patra domu přelévá po schodišti až do přízemí a protíná tak strohou bílou cementovou stěrku.

Nábytkové kusy jsou řešeny převážně v kombinaci přírodního dubu, antracitových šedých ploch a bílé.

Interier balancuje na hranici strohosti v použitých materiálech i tvarosloví nábytku, ale toto bylo záměrem, díky kterému dochází k daleko silnějšímu vnímání venkovního prostoru. Zahrada jakoby se stala součástí hlavního obytného prostoru, jakoby tvořila nekonečně se měnící živý obraz, který je tím nejsilnějším a nejdůležitějším prvkem celého interieru.

Veškeré nábytkové kusy (skříně, skříňky, postele, pracovní stůl, kuchyňská linka) jsou vyrobeny na míru dle autorského návrhu architektů.

DISPOZICE

Architekti se k zakázce dostali relativně včas, takže zde byl prostor pro úpravu dispozice a další stavební úpravy.

Podél vstupní chodby je navrženo technické zázemí s šatnou, s průchodem do garáže. Dále samostatná toaleta. Stěna, která toto zázemí odděluje od chodby je řešena nábytkově, jedná se o kombinaci pevných panelů a skrytých dveří.

Chodba je přerušena nástupem na schodiště do patra, přičemž celé schodiště i jeho nástup jsou řešeny v odlišném materiálu, než podlaha v přízemí.

Hlavnímu obytnému prostoru dominuje kuchyňský pracovní ostrůvek atypického tvaru, který je doplněn kuchyňskou sestavou s pracovní plochou podél celé jedné stěny místnosti.

Celý prostor se otevírá směrem ven do zahrady.

V patře došlo k výraznější dispoziční úpravě tak, aby zde oproti původním plánům vznikly dvě koupelny, jedna pro dětský pokoj a pracovnu/pokoj hosta, druhá jako součást „rodičovského křídla“ - ložnice se šatnou.

Mezi ložnicí a koupelnou rodičů byl vytvořen průzor z mléčného skla pro navození intimní atmosféry.

15.03.2018