APARTMÁNY KONÍRNA, DLOUHÁ LHOTA U PŘÍBRAMI

APARTMÁNY KONÍRNA, DLOUHÁ LHOTA U PŘÍBRAMI

 

Objekt bývalé konírny je součástí rozlehlého areálu zámku. V přízemí objektu vznikla restaurace přístupná z areálu zímku i z návsi a v podkroví apartmány hotelového typu. Přáním investora bylo umístit tzv. living koupelnu do samotného obytného prostoru apartmánu. Rekonstrukcí vzniklo bydlení venkovského stylu v zajímavě zvolených barvách.

(kategorie: veřejný interiér I; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Tomáš Hrubý a Mgr. David Marek, spolupráce Ing. arch. Petr Požár a Ing. Janka Fujaková, DL STUDIO, s.r.o., www.dlstudio.cz)

Objekt bývalé konírny je součástí rozlehlého areálu zámku v Dlouhé Lhotě u Příbrami. Celý areál prochází rozsáhlou rekonstrukcí, která v poslední fázi zahrnovala též objekt konírny. Malý přízemní objekt se sedlovou střechou, který byl, jak název vypovídá využíván pro ustájení koní – v části přízemí a v části podkroví, pro uskladnění sena a steliva.

Zadání investora bylo v celku jednoduché – na přízemí restaurace s vlastní kuchyní, přístupná z areálu zámku, ale i z návsi a v podkroví pak apartmány hotelového typu. Toto funkční zadání jsem si sami pro sebe doplnili o ambici, vytvořit takový interiér, který bude do jisté míry akcentovat původní využití objektu. Ne snad, že by v podkroví spali hosté na seně, ale spíše najít takové výrazové prostředky a materiály, aby si hosté v interiéru připadali, jako na venkově.

Vzhledem k rozsahu a velikosti objektu, pak u štítových stěn jsou apartmány větší a uprostřed dispozice pak menší. Zvláštním požadavkem investora pak bylo umístění „living koupelny“ do samotného obytného prostoru v případě apartmánů u štítových stěn. Tyto apartmány pak mají ještě další koupelnu...Obytná koupelna obsahuje vanu v prostoru a kout s umyvadlem...

Během rekonstrukce objektu bylo nutné část objektu uborat z důvodu statického poškození, bylo nutné zesilování stropu nad přízemím a to mělo do jisté míry i vliv na použití stavebních materiálů v prostorách apartmánů. Ze statického a provozního hlediska např. nebylo možné použít cementové stěrky na podlahy, které byly v původním konceptu, protože by příliš zatěžovali stropní konstrukci a zároveň hrozilo jejich popraskání...Bylo tedy rozhodnuto o náhradě, a finální podlaha je z vinylových dílců s dekorem imitující beton.

Odhalené krovové prvky z původního konceptu se povedlo zachovat, bylo však nutné jejich ošetření požárními nátěry.

Ostatní interiér je pak kombinací zabudovaných a volných prvků – mezi zabudované patří především obklady a stolky se zásuvkami z kartáčované a namořené dubové dýhy a masivu, a dále lakované skříně v šedém odstínu, které sice vycházejí z historického tvarosloví, ale jsou v zásadě navrženy, jako moderní interpretace.

Prostor pro spaní je od koupelen oddělen skleněnými dveřmi s obložkou – tedy opět moderní a tradiční na jednom místě. Postel je čalouněná kůží a vhodně se doplňuje s ostatním interiérem.

Sedací nábytek je pak od firmy TON. Je kombinací tradičních – léty prověřených židlí a modernějších křesílek a konferenčních stolků.

Hlavní cíl návrhu se povedlo naplnit. Hosté jsou ubytování v podkroví, viditelené krovové prvky dotvářejí atmosféru původního půdního prostoru. Barevná kombinace není příliš tradiční, ale vhodně vyjadřuje záměr autorů, kterým bylo „venkovské bydlení“.

11.03.2018